Obrazom: Dav kričal na Fica požiadavky, rečnil aj Srholec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slováci žiadali Ficovu demisiu, davu rečnili herci, kňaz Srholec a Han
Nespokojní Slováci s vládou Roberta Fica vyšli opäť do bratislavských ulíc. Niekoľko tisíc ľudí sa stretlo na Námestí SNP, aby vyjadrili nesúhlas s tunelovaním v zdravotníctve. Neskôr sa presunuli k parlamentu. (25. novembra 2014) Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 25. novembra (WEBNOVINY) – Nespokojní Slováci s vládou Roberta Fica vyšli opäť do bratislavských ulíc.

Protestné zhromaždenie proti korupcii, na ktoré vyzvali europoslanec Richard Sulík, poslanci NR SR Daniel Lipšic, Igor Matovič a Alojz Hlina, sa v utorok zišlo na Námestí SNP v Bratislave. Námestie rozžiarili sviečky v rukách Slovákov, organizátori ich rozdali 3600, mnohým sa neušli. Ľudia kričali heslá ako „Premiér odstúp či Zlodeji“.

Do kroku protestujúcim, ktorí sa neskôr presunuli k parlamentu a zablokovali dopravu, hrali piesne Karla Kryla. Na dav sa z budovy národnej rady pozeralo niekoľko poslancov. Parlament strážili desiatky policajtov, k stretom však nedošlo.

Obrazom: Protest v bratislavských uliciach

Šesť požiadaviek

Ako na začiatku vyhlásil Hlina, „na konci tohto zhromaždenia aj pred parlamentom môžeme zakričať: Máme požiadavky.“ Vysvetlil, šiestimi požiadavkami žiadajú premiéra Roberta Fica o ich splnenie.

Patria medzi ne zriadenie špeciálneho výboru na dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila, hmotná zodpovednosť politikov za nezákonné rozhodnutia, voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu navrhnutého opozíciou z radov renomovaných osobností v oblasti boja proti korupcii, zákaz schránkových firiem vo verejných obstarávaniach, okamžité odvolanie riaditeľky piešťanskej nemocnice Márie Domčekovej a vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva Martina Senčáka pre ich účasť pri nákupe predraženého CT prístroja v nemocnici v Piešťanoch.

Poslednou požiadavkou Hlina upozornil na to, že politické nominácie v zdravotníctve sa musia skončiť.

Pred dav vystúpili herci, kňaz Srholec či hokejista Handzuš

Pred protestné zhromaždenie vystúpili aj herci Divadla Astorka, hokejista Michal Handzuš a aj kňaz Anton Srholec. „Sme herci, ale zároveň sme aj rodičia, občania a pacienti. Odstúpenie Pavla Pašku nepovažujeme za štátnický krok ani za prejav osobnej statočnosti. Štátnického kroku môže byť schopný len štátnik a osobnej statočnosti iba ten, kto obetuje vlastné pohodlie pre vyšší a spoločný cieľ. V prípade Pavla Pašku však neplatí ani jedna možnosť. Pavol Paška je len jedným zo strojcov systému, ktorý tunelovanie zdravotníctva a nielen zdravotníctva umožnil,“ povedal Richard Stanke.

„Jeho zaslúženým odchodom sa naša nespokojnosť nekončí. Skončí sa až vtedy, keď bude vyvodená trestnoprávna zodpovednosť, skončia sa pochybné politické nominácie a zabráni sa ďalším predraženým nákupom,“ pokračoval Stanke.

„Som tu ako člen Divadla Astorka. Prosím a žiadam aj ostatné divadlá, aby sa pripojili k našim protestom a aby sa vyjadrili k tejto situácii, ktorá tu nastala. Nájdime v sebe odvahu prísť pýtať to, čo nám patrí. Pýtajme si naspäť to, čo je naše a nenechajme sa ďalej okrádať, “ prihovoril sa herec Lukáš Latinák.

Protestujúci sa so sviečkami v rukách z Námestia SNP presunuli k budove parlamentu a kričali: „Máme požiadavky!,“

Toto je zmena. Po tých všetkých rokoch je týchto šesť požiadaviek to najmenej. Bez akýchkoľvek rečí to už malo byť splnené,“ povedal pred davom Alojz Hlina. Protest signatári ukončili slovenskou hymnou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz HlinaDaniel LipšicIgor MatovičLukáš LatinákMichal HandzušPavol PaškaRichard Sulík
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky