SDKÚ ostala miestnosť aj po tom, čo sa jej rozpadol klub

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
SDKÚ vyvesilo v parlamente petíciu
Petíciu za zachovanie druhého dôchodkového piliera, ktorú iniciujú opozičné subjekty, už podpísalo viac ako 80-tisíc ľudí. Bratislava, 6. august 2012. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 27. novembra (WEBNOVINY) – Vedenie Národnej rady SR ponechalo poslancom strany SDKÚ-DS miestnosť aj po rozpade jej poslaneckého klubu. Agentúru SITA o tom informoval bývalý predseda klubu Ľudovít Kaník.

Klub strany sa rozpadol minulý týždeň po tom, čo ho opustil Martin Fedor. Poslanecký klub v národnej rade automaticky zaniká, ak má menej ako osem členov. Pred odchodom Fedora mal klub osem členov. Miestnosť zostala aj SaS, ktorej sa rozpadol poslanecký klub v roku 2013.

Poslanci národnej rady sa môžu združovať v poslaneckých kluboch, a to podľa príslušnosti k politickým stranám, hnutiam alebo volebným koalíciám, za ktoré boli zvolení do parlamentu. Ak dôjde počas volebného obdobia k rozdeleniu volebných koalícií alebo k zlúčeniu politických strán alebo hnutí, rozdelia sa, alebo zlúčia aj ich poslanecké kluby, ak spĺňajú podmienky zákona.

Poslanec môže byť členom len jedného poslaneckého klubu. Na utvorenie poslaneckého klubu treba najmenej osem poslancov. Poslanecké kluby delegujú podľa zákonom stanoveného kľúča svojich členov do poslaneckého grémia. Kancelária Národnej rady SR vyčleňuje prostriedky na úhradu výdavkov poslaneckých klubov. Ich výšku určuje predseda parlamentu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľudovít KaníkMartin Fedor
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana