Cirkev šípi problémy, rastie konzum a znižuje sa pôrodnosť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rodina
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 27. novembra (WEBNOVINY) – V spoločnosti rastie podľa predstaviteľov siedmich cirkví individualizmus a konzumný spôsob života. V spoločnom vyhlásení upozorňujú, že už dve desaťročia je konštatovaná nízka pôrodnosť.

„Výsledkom tohto trendu budú vážne spoločenské, kultúrne a hospodárske problémy. Spoločnosť bez detí, spoločnosť, ktorá nevytvára vhodné prostredie pre rodiny, neprežije,“ vyhlásili. Podľa cirkví Slovensko potrebuje efektívnu rodinnú politiku. „Podpora rodiny by sa mala prejavovať tak v postojoch jednotlivcov, ako aj štátu – v jeho hospodárskych a sociálnych rozhodnutiach. Treba sa vyvarovať toho, aby hospodársky a sociálny systém znevýhodňoval rodičovstvo,“ zhodujú sa cirkvi.

Predstavitelia cirkví oceňujú všetky aktivity štátnych orgánov, organizácií a jednotlivcov, ktoré pomáhajú rodinám napĺňať ich jedinečné poslanie. „Sme presvedčení, že rodina by sa mala stať centrom záujmu každej vlády. Jedným z užitočných krokov pri hľadaní východiska z aktuálnej demografickej situácie môže byť vytvorenie tzv. rodinnej doložky v legislatíve, ktorá by posudzovala dopad každého legislatívneho návrhu na situáciu rodiny,“ konštatovali. Predstavitelia cirkví zároveň vyzvali verejných činiteľov, ale aj občanov k spoločnému hľadaniu riešení, ktoré zlepšia postavenie rodín v spoločnosti.

Pod spoločným textom sú podpísaní predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský, generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Miloš Klátik, prešovský arcibiskup metropolita Ján Babjak, pravoslavný arcibiskup metropolita českých krajín a Slovenska Rastislav, biskup Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku László Fazekas, predseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Igor Rintel a supermendent Evanjelickej cirkvi metodistickej Pavel Procházka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Miloš KlátikStanislav Zvolenský