Za Spartany sme dali zhruba o 20 miliónov viac, tvrdí KDH

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spartan
Foto: archívne, SITA/Milan Vanga

BRATISLAVA 28. novembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo obrany podľa Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) kúpilo dve dopravné lietadlá typu Spartan výrazne drahšie. Bývalý vojenský pilot a poradca predsedu KDH Jána Figeľa Peter Švec odhadol, že Slovensko na kúpe Spartanov prerobí asi 20 miliónov amerických dolárov (USD).

Švec zdôraznil, že rezort obrny zaplatí za Spartany výrazne vyššiu cenu, ako je katalógová cena týchto lietadiel. Katalógová cena stroja Alenia – C-27Spartan, ktoré rezort obrany kupuje, je 53 miliónov USD, ministerstvo obrany za dve dopravné lietadlá zaplatí namiesto 106 miliónov USD až 118 miliónov USD.

Zavádzajúca je aj osobitná zmluva na výcvik

Bývalý vojenský pilot upozornil, že spoločnosti predávajú lietadlá takmer vždy za nižšiu cenu, ako je katalógová. Švec rovnako považuje za zavádzajúce, že rezort obrany uzavrel osobitnú zmluvu za výcvik a údržbu, pretože výcvik a údržba v záručnej lehote sú štandardne súčasťou katalógovej ceny.

„Publikovaná cena, za ktorú majú byť nakúpené lietadlá C-27Spartan je škandalózne vysoká,“ konštatoval Švec. „Ak navýšenie predstavuje korupčný potenciál, tak kauza CT je v podstate málo významná,“ dodal.

Spartany vraj vyvolávajú viaceré otázniky

Rozpočet rezortu obrany je síce dlhodobo podľa KDH poddimenzovaný, veľkým problémom ale zostáva neefektívne využívanie zdrojov. Nákup lietadiel Spartan podľa Figeľa vyvoláva viaceré otázniky, čo len potvrdzuje celkový prístup rezortu obrany k obstarávaniam. „Chcem zdôrazniť, že najväčším problémom vlády Smeru a aj rezortu obrany nie je nedostatok financií, ale ich netransparentné a neefektívne využívanie,“ dodal Figeľ.

Za vlády Ivety Radičovej sa podľa hovorcu KDH Mateja Kováča začali využívať dva veľmi dôležité nástroje pri verejnom obstarávaní – zverejňovanie zmlúv a elektronické aukcie, respektíve skutočné súťaže.

Priniesli podľa neho nielen viac transparentnosti, ale aj efektívnejšie vynakladanie verejných financií. „Ministerstvo obrany však vďaka špecifickým podmienkam obidva tieto nástroje obchádza. Využíva na to inštitút utajovania skutočností a spoločné nákupy s inými štátmi, pri ktorých nie je potrebná súťaž,“ konštatoval Kováč, poverený agendou obrany a bezpečnosti v KDH.

Lietadlo spartan
Foto: ilustračné, SITA/AP

Nákup kritizuje aj Procházkova Sieť

Strana Sieť kritizuje nákup dvoch lietadiel Spartan, ktorý bol podľa strany Radoslava Procházku netransparentný. Strana pripravuje komplexnú analýzu obstarávania vojenského materiálu, kde sa systematicky objavujú predražené nákupy, informoval hovorca strany Sieť Ján Orlovský. Vzhľadom na závažnosť zistení sa Sieť rozhodla požiadať o stretnutie s najvyšším veliteľom Ozbrojených síl SR, prezidentom Andrejom Kiskom.

„Po rokoch nedostatku finančných prostriedkov sa Ministerstvo obrany SR rozhodlo kúpiť lietadlá za 99 miliónov eur. Podozrivosť tohto nákupu potvrdzuje fakt, že ministerstvo spolu s talianskym dodávateľom rozhodlo, že všetky štyri zmluvy (dve zmluvy na nákup lietadla, jedna na tréning a jedna na logistickú podporu) sú ako celky obchodným tajomstvom,” informoval podpredseda Siete a poslanec NR SR Miroslav Beblavý.

Podľa jeho názoru ide o protiprávne konanie, ktoré znemožňuje verejnosti primerane vyhodnotiť výhodnosť týchto obrovských transakcií. Rovnako je podľa Beblavého novým faktom, že nákup lietadiel bude stáť o päť miliónov eur viac ako ministerstvo avizovalo. „Naše podfinancované ozbrojené sily si zaslúžia tú najlepšiu techniku. Ak ich modernizácia ale prebieha podobným spôsobom ako obstarávanie v nemocnici v Piešťanoch, trpia tým nielen vojaci, ale aj obranyschopnosť SR. Viac peňazí vo vreckách oligarchov totiž znamená menej vojakov pracujúcich s kvalitnou a bezpečnou technikou,” skonštatoval Beblavý. a dodal, že „divoké maniere pri nakladaní s prostriedkami nás všetkých, ktoré sme mohli sledovať počas prvej Ficovej vlády, stranu Smer-SD zjavne neopustili“. Sieť bude i naďalej všetky jej kroky pozorne sledovať.

Ministerstvo spochybňuje názory Šveca

„Informácie pána Petra Šveca, ešte donedávna nezávislého odborníka na letectvo a dnes predstaviteľa KDH, sú odtrhnuté od reality. Už pred pár týždňami sa vyjadroval k cene za Spartany a tvrdil, že je nevýhodná, hoci konečná suma bola známa až pri podpise zmluvy,“ uviedla v reakcii hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Švec, ktorý bol dlhoročným príslušníkom Ozbrojených síl SR, by mal podľa rezortu obrany predtým, ako bude vystupovať so svojimi názormi, informovať verejnosť, ako on sám zabránil stavu, v ktorom sa dnes nachádzajú vzdušné sily.

„Súťaž na nákup lietadiel Spartan C – 27J bola uskutočnená v roku 2008, nebola nikým spochybnená, ani vládou Ivety Radičovej, a súčasnému vedeniu sa podarilo dohodnúť lepšiu cenu, ako bola vysúťažená,“ konštatovala Balleková. Ak táto téma skutočne zaujíma predstaviteľov KDH, mali by sa podľa rezortnej hovorkyne pýtať exministra Ľubomíra Galka, prečo v roku 2011 premárnil šancu a nereagoval na časovo obmedzenú ponuku výrobcu na tieto lietadlá, čím by Slovenská republika a jej daňoví poplatníci ušetrili 13 miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján FigeľMiroslav Beblavý
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieMO Ministerstvo obrany SR