Kiska vyhlásil referendum o rodine, bude mať tri otázky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 27. novembra (WEBNOVINY) – Prezident Andrej Kiska vo štvrtok vyhlásil referendum o ochrane rodiny, konať by sa malo 7. februára budúceho roku. Hlava štátu tak urobila po tom, ako o ústavnosti referenda rozhodol Ústavný súd SR.

„Chcem oznámiť, že som dnes (vo štvrtok, pozn. red.) podpísal rozhodnutie o vyhlásení referenda s tromi otázkami petície občanov – ide o otázky v pôvodnom poradí pod číslom jeden, číslom dva a číslom štyri,“ oznámil prezident.

Obrazom: Aliancia za rodinu odovzdala prezidentovi petíciu o rodine

Prezident verí v slušnú diskusiu

Andrej Kiska vyhlásil, že hoci ústavný súd označil, že tieto tri otázky sú v súlade s ústavou, sám má pochybnosti. „Po preštudovaní odôvodnenia ústavného súdu konštatujem, že moje osobné pochybnosti zostali aj v prípade ďalších otázok. K rozhodnutiu a odôvodneniu ústavného súdu boli pripojené alternatívne stanoviská ústavných sudcov, a predpokladám, že odôvodnenie ústavného súdu vyvolá diskusiu, vrátane diskusie ústavných právnikov,“ dodal prezident. Ako najvyšší ústavný činiteľ však chce rešpektovať rozhodnutie ústavného súdu.

Dátum konania referenda konzultoval Kiska s ministrom vnútra aj štatistickým úradom. „Sobota siedmeho februára sa ukázala byť jediným možným termínom, keď rodiny s deťmi ešte necestujú na jarné prázdniny, alebo sa z nich nevracajú,“ vysvetlil. Hlava štátu dúfa, že diskusia pred referendom aj referendová kampaň bude tolerantná a slušná.

Cirkev bude vyzývať ľudí, aby šli na referendum

Katolícka cirkev bude podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Jozefa Kováčika vyzývať ľudí, aby sa na referende zúčastnili. Ako povedal Kováčik vo štvrtok pre agentúru SITA, témy, ktoré sú predmetom referenda, sú témami, ktorým sa cirkev kontinuálne venuje. Ako príklad uviedol spoločné vyhlásenie viacerých cirkví k rodine a demografii na Slovensku.

Témy referenda polarizujú podľa strany Most-Híd spoločnosť. Ako povedal vo štvtok pre agentúru SITA hovorca strany Gabriel Gilányi, Most-Híd je občianska strana, ktorá rešpektuje rozmanitosť v hodnotovo-etických otázkach. „Účasť na referende je občianskym postojom a nemyslíme si, že máme právo radiť ľuďom, ako hlasovať,“ uviedol.

Konanie referenda o ochrane rodiny považuje Romana Schlesinger z občianskeho združenia Queer Leaders Forum za nebezpečný precedens. Ako ďalej uviedla pre agentúru SITA, to, že bude väčšina rozhodovať o menšine, otvára Pandorinu skrinku. „To, že sa otázky týkajú ľudských práv, ako je právo na rodinu, už iba dokresľuje absurdnosť situácie,“ poznamenala. „Jednoznačne budeme apelovať na ľudí, aby sa na referende nezúčastnili. A to najmä z principiálneho dôvodu, pretože o ľudských právach sa nehlasuje,“ doplnila. Združenie dúfa, že ľudia otvoria svoje srdcia a 7. februára budúceho roku venujú svoj čas radšej rodine, ako hlasovaniu proti LGBTI menšine.

Iniciatíva Inakosť spolu s inými ľudskoprávnymi organizáciami bude slovenskej verejnosti pred referendom vysvetľovať, že reálne sociálne, ekonomické a demografické problémy slovenských rodín sa nijakým spôsobom nevyriešia, keď sa párom rovnakého pohlavia zakáže brať sa alebo adoptovať si deti. V stanovisku zaslanom agentúre SITA to uviedol výkonný riaditeľ Iniciatívy Inakosť Martin Macko. Podľa jeho názoru sú všetky otázky referenda protiústavné. „Rozhodnutie súdu a prezidenta každopádne plne rešpektujem, ale z tohto dôvodu sa ja osobne na referende nezúčastním,“ dodal.

Vyhlásenie referenda je podľa Amnesty International Slovensko krokom popretia občianskeho uznania vzťahov ľudí rovnakého pohlavia a jeho dôsledkom môže byť inštitucionalizovaná diskriminácia a porušovanie práv na základe sexuálnej orientácie a rodovej identity. „Amnesty International podporuje právo na vyjadrenie slobodnej vôle občianok a občanov, faktom však ostáva, že prípadné áno na otázky referenda bude mať negatívny dôsledok práve na život skupiny ľudí, ktorú sa pred diskrimináciou inak snaží chrániť,“ povedala riaditeľka Amnesty International Slovensko Jana Malovičová.

Jedna otázka nebola v súlade s ústavou

Referendum so štyrmi otázkami žiadala vypísať Aliancia za rodinu, jej petíciu podpísalo približne 400-tisíc ľudí. Ústavnosť referendových otázok posudzoval ústavný súd na základe podania prezidenta Andreja Kisku. Prezident si nebol istý, či sa otázky netýkajú základných práv a slobôd, o ktorých ústava zakazuje konať referendum.

V súlade s ústavou nakoniec nie je tretia referendová otázka „Súhlasíte s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. marcu 2014 priznané iba manželstvu a manželom – najmä uznanie, registrácia či evidovanie ako životného spoločenstva pred verejnou autoritou, možnosť osvojenia dieťaťa druhým manželom rodiča?“ .

Prezident už dávnejšie prezradil, že ako človek konzervatívny podporí prvé dve otázky referenda, pri otázke týkajúcej sa oblasti sexuálnej výchovy na školách však bude proti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaRomana Schlesinger