Aliancia zopakuje referendum o rodine, ak prvé nevyjde

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Aliancia
Zľava: Hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromik a člen petičného výboru Tomáš Kováčik. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 28. novembra (WEBNOVINY) – V prípade neúspechu referenda o ochrane rodiny, ktoré vo štvrtok vyhlásil prezident Andrej Kiska, je Aliancia za rodinu pripravená zorganizovať petíciu za ďalší plebiscit.

„Samozrejme, je tu čas, priestor o tri roky usporiadať referendum znova. Myslíme, že táto téma bude aj o tri roky rovnako aktuálna ako pred sto či tisíc rokmi,“ vyhlásil vo štvrtok hovorca Aliancie za rodinu Anton Chromík. Dúfajú však, že to nebude potrebné.

Obrazom: Aliancia za rodinu odovzdala prezidentovi petíciu o rodine

Aliancia spustí kampaň, cenu neprezradila

Výsledky referenda sú podľa ústavy platné, ak sa na ňom zúčastní nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda. Aliancia za rodinu očakáva, že téma referenda spôsobí v spoločnosti diskusiu a osloví veľa ľudí, ktorí začnú o rodine premýšľať. „Úspechom je už to, že sa hovorí o rodine,“ vyhol sa Chromík priamej odpovedi na otázku, či očakávajú vysokú účasť. Termín plebiscitu však Aliancii za rodinu vyhovuje a dúfajú, že umožní čo najväčšiemu počtu ľudí zúčastniť sa na ňom.

Aliancia spustí pred referendom kampaň. Koľko bude stáť, ešte Chromík nevedel povedať. „Keďže nie sme podporovaní žiadnymi vládami, bude stáť toľko, koľko peňazí nám ľudia podarujú a bude stáť veľa hodín dobrovoľníckej práce,“ konštatoval. Náklady kampane zverejnia až po referende.

Referendum podľa Chromíka nepatrí na ústavný súd

Prezidentove pochybnosti o referendových otázkach považuje Chromík za jeho osobný názor. „Aj my si ponechávame svoj názor, že referendum nepatrí na ústavný súd, toto rozhodovanie patrí do rúk ľuďom.“ Ústavný súd podľa neho potvrdil, že otázky nikoho nediskriminujú. „Tieto otázky neberú nikomu žiadne práva, ale hovoria o výnimočnosti rodiny a deťoch,“ ukončil hovorca aliancie.

Prezident Andrej Kiska vo štvrtok vyhlásil referendum o ochrane rodiny, konať by sa malo 7. februára budúceho roku. REAKCIE prezidenta, Romany Schlesinger z občianskeho združenia Queer Leaders Forum, cirkvi či politikov

SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej KiskaAnton Chromík
Firmy a inštitúcie Aliancia za rodinu