Glváč utajil miliónový nákup pušiek, Fico nevidí problém

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Puska
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 28. novembra (WEBNOVINY) – Ministerstvo obrany bez súťaže podpísalo zmluvu s Českou zbrojovkou Uherský Brod, informuje v piatok denník SME. Podľa dokumentu, ktorý denník získal, má ministerstvo obstarať 688 kusov útočných pušiek Bren a rovnaký počet pištolí CZ 75.

Cena kontraktu má byť 3,25 milióna eur. „Predmetom zmluvy je dodávka ľahkých pechotných zbraní s príslušenstvom a dokumentáciou,“ uvádza dokument, ktorý podľa dátumu malo ministerstvo podpísať už 19. septembra – teda pred dvoma mesiacmi.

Premiér Fico nevidí v nákupe problém

Nákupom nových útočných pušiek ministerstvo plní záväzky voči NATO a EÚ. Vyhlásil to v piatok na tlačovej konferencii v Bratislave minister obrany Martin Glváč. Zároveň poprel, že by ministerstvo nakupovalo aj pištole a tiež to, že by bol nákup pušiek spojený s prezbrojovaním armády.

Podľa Glváča ministerstvo nakupuje útočné pušky pre nový prápor ISTAR, ktorý má byť súčasťou medzinárodnej jednotky Battle Group. Cena pušiek podľa neho predstavuje približne štyri percentá zo sumy, ktorú v médiách uvádzali opoziční politici. „Trojpercentné strany sa v snahe zvyšovať si preferencie neštítia ničoho,“ povedal s tým, že mnohí z kritikov nákupu nerozoznajú pištoľ od samopalu a ten od útočnej pušky.

Kúpa českých pušiek podľa neho vyplýva zo spoločnej deklarácie českej a slovenskej vlády. Podnik v Novákoch, ktorý české zbrane vyrába, sa navyše podľa Glváča zaviazal vytvoriť v regióne 200 pracovných miest, preto zbrane neobstarávali cez súťaž. Taktiež argumentoval potrebou čo najviac unifikovať našu výzbroj s ostatnými štátmi NATO. „Zbrane sú odskúšané, prešli vojskovými skúškami,“ povedal Glváč s tým, že pušky spĺňajú požiadavky ozbrojených síl. Nákup pušiek navyše podľa Glváča schválila bezpečnostná rada aj vláda SR. Cenu jednej útočnej pušky minister vyčíslil na 2324 eur. Dodal, že za rovnakú cenu zbrane obstarali aj české ozbrojené sily.

Nákup pušiek Fica schválila vláda i bezpečnostná rada štátu v utajenom režime aj podľa premiéra Roberta. „Umožňuje to slovenská legislatíva, pretože ide o produkt zbrojárskeho charakteru,“ povedal v piatok novinárom Fico. Podľa neho treba slovenskej verejnosti povedať, že český partner na Slovensku vytvára stovky pracovných miest a do budúcna má záujem spolupracovať s podnikmi v SR ďalej. „Nevidíme tu vôbec žiadny problém, pretože sa postupovalo striktne v súlade so zákonom,“ povedal Fico s tým, že nevidí žiadny dôvod na spochybňovanie obchodu a kritiku ministra obrany Martina Glváča.

Ministerstvo potvrdilo podpísanie zmluvy

Úrad Martina Glváča bol podľa informácií denníka SME ochotný potvrdiť len toľko, že k podpísaniu nákupu skutočne došlo. „Zmluvný vzťah bol v súlade s potrebami ozbrojených síl a na základe zákonného postupu uzatvorený tak, aby bolo možné požadovaný materiál dodať do konca roka 2014,“ uvádza hovorkyňa Martina Balleková.

Bez ďalších podrobností však dodáva, že objem kontraktu je odlišný, než uvádza dokument, ktorý získal denník SME. Z oficiálnych reakcií ministerstva je tak zrejmá len informácia, že nákup sa týka minimálne šiestich stoviek pištolí a pušiek v hodnote 1,6 milióna eur a bližšie nespresneného balíka príslušenstva. „Celkový objem zákazky nemožno z bezpečnostných dôvodov zverejniť,“ dodáva Balleková.

O tom, že zmluvu podpísali, doteraz nikto mimo ministerstva netušil. „Doteraz som žil v tom, že o zákazke sa stále rokuje,“ hovorí exminister obrany a nezaradený poslanec Martin Fedor. Podobne zareagoval aj ďalší exminister obrany a poslanec Ľubomír Galko (SaS). „Pokiaľ už zmluvu podpísali, je to podraz. Zapadá to však do stratégie Martina Glváča informovať o nákupoch až vo chvíli, keď sú uzatvorené,“ tvrdí Galko.

Peniaze
Foto: ilustračné, Shutterstock

Podľa doterajších vyjadrení ministerstva sa totiž zdalo, že s Českou zbrojovkou sa naďalej rokuje. „V súčasnosti rokujeme len s jedným výrobcom,“ povedal v polovici novembra pred novinármi riaditeľ sekcie pre vyzbrojovanie Róbert Tibenský. Sám minister Glváč ešte pred pár mesiacmi nákup českých pušiek popieral. „Nie je pravda, že ideme nakupovať pušky Bren,“ povedal v júni v rozhovore pre denník SME. Minister potvrdil vtedy len toľko, že chce zjednotiť výzbroj s českou armádou. Tá má však – aspoň v menších počtoch – aj iný typ zbraní než od Českej zbrojovky.

Pušky vraj dostanú stovky radových vojakov

Hoci je celý kontrakt z hľadiska počtu kusov relatívne malý, svojím významom môže podľa denníka SME ovplyvniť podobu slovenskej armády na nasledujúce desaťročia. Až doteraz totiž armáda kupovala moderné zbrane predovšetkým len pre špecializované útvary. V tomto prípade však pušky a pištole dostanú stovky „radových vojakov“ v rámci novovznikajúceho práporu.

„Nie je bežné ani efektívne, aby ozbrojené sily mali viacero druhov zbraní,“ hovorí bezpečnostný analytik Vladimír Bednár. Inými slovami utajeným nákupom získala zbrojovka z Uherského Brodu veľkú šancu, že postupne prezbrojí celú 14-tisícovú slovenskú armádu – možno s výnimkou vojenskej polície či špeciálnych jednotiek, tvrdí denník SME.

„Z odborného hľadiska by zrejme i nasledujúci minister musel pokračovať v kontrakte a dozbrojiť armádu zbraňami Českej zbrojovky alebo tieto nové zbrane vyradiť,“ dodáva Bednár. Ak by ministerstvo vypísalo otvorenú súťaž, pozícia Českej zbrojovky by bola podľa denníka SME podstatne zložitejšia. O slovenskú zákazku sa totiž zaujímala napríklad i veľká belgická zbrojovka FN Herstal s konkurenčnou puškou SCAR. „Ak by bola vyhlásená súťaž, zúčastnili by sme sa na nej,“ potvrdila pred niekoľkými dňami Anne Devroye, komunikačná manažérka firmy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoMartin FedorMartin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR