Salmanovovcom navrhli tresty, okrem väzenia majú aj zaplatiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Salmanov
Podnikateľov Salmanovovcov zachytilo ,v akcii' video. Foto: Youtube.com

PEZINOK 28. novembra (WEBNOVINY) – Sergej S. sa korupčnou činnosťou zaoberá priam profesionálne. Praktiky korupcie používal dennodenne. Nezdráhal sa pritom používať ani praktiky zastrašovania, konštatoval v piatok na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku na pojednávaní so Sergejom a Alexandrom Salmanovovcami v záverečnej reči prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

V prípade uplácania bývalej riaditeľky daňového úradu v Šamoríne Márie Z. navrhol uznať oboch obžalovaných za vinných. Pre Sergeja Salmanova navrhol deväťročný trest v druhej nápravno-výchovnej skupine.

Synovi navrhli osem rokov

Synovi Alexandrovi Salmanovovi prokurátor navrhol osem rokov tiež v druhej nápravno-výchovnej skupine. Obom navrhol peňažný trest 50-tisíc eur. Rozsudok vyhlásia v stredu o 11:30. Senát Špecializovaného trestného súdu 11. novembra vyhovel žiadosti obžalovaných na prepustenie z väzby. Keďže prokurátor podal sťažnosť, o väzbe musí rozhodnúť Najvyšší súd SR, ktorý tak zatiaľ neurobil. Na závereční verdikt počkajú obaja vo väzbe.

V záverečnej reči prokurátor pripomenul, že v roku 2003 boli dohodnutí a platili za spoluprácu vtedajšiu riaditeľku Daňového úradu (DÚ) vo Veľkom Mederi. Ten istý scenár sa opakoval v roku 2010 aj s riaditeľkou Daňového úradu v Šamoríne Máriou Z., prípadom ktorej sa zaoberá dnešné pojednávanie. Pri oboch podľa obžaloby Sergej Salmanov zaplatil, aby sa stali riaditeľkami. Prokurátor spomenul aj dohodu s riaditeľom DÚ Dunajská Streda a podplácanie kontrolóra, ktorý chodil do firiem obžalovaných podnikateľov. Stíhaní sú v samostatných skutkoch.

Mária Z. mala zabezpečiť bezproblémové vyplácanie nadmerných daňových odpočtov pre firmy. Podľa údajnej dohody mala dostávať desiatok z nadmerných daňových vratiek, čo jej celkovo vyšlo na 290-tisíc eur, z ktorých si 50-tisíc prevzala. Nimi zaplatila akontáciu na auto, dovolenku či operáciu očí. Mária Z. na pojednávaní všetko potvrdila. Rovnako priznala, že jej dal Sergej Salmanov 33-tisíc eur, ktoré odovzdala ako sponzoring pre stranu Smer-SD, aby sa stala šéfkou daňového úradu. Prokurátor pripomenul, že sama exriaditeľka uviedla, že poskytla podnikateľom S. ústne informácie, ale aj fotokópie dokumentov, na ktoré nemali nárok.

Obhajcovia žiadali oslobodenie spod žaloby

Obhajcovia v záverečných rečiach žiadali svojich klientov oslobodiť spod obžaloby. V celej veci je podľa obhajcov veľa pochybností, vina ich klientom nebola preukázaná a neboli preukázané ani skutky, čo sa im kladú za vinu. Usvedčovaní boli nedôveryhodnými svedkami a nebol podľa advokátov preukázaný motív. Podľa jedného z advokátov žiaden listinný dôkaz nedokazuje korupčné konania ich klientov. Videonahrávka, ktorá má usvedčovať podnikateľov, bola manipulovaná aj podľa znalca. Podľa obhajcov s Máriou Z. sa podnikateľ Salmanov rozprával iba na riešeniach, ktoré sú v súlade so zákonom. Vinu odmietli aj obaja obžalovaní a žiadajú oslobodiť spod obžaloby.

Podľa Alexandra S. je celý proces vykonštruovaný. Všetky trestné konania, ktoré teraz prebiehajú, začali na základe nepravdivých návrhov bývalého spoločníka Ľubomíra S. „V konečnom dôsledku sa ukáže, kto hovoril pravdu a kto klamal,“ dodal Alexander Salmanov Práve bývalý spoločník dal polícii medializovanú nahrávku z kancelárie Sergeja Salmanova, kde si údajne s daniarkou dohadovali podrobnosti, ako si preberie províziu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe SalmanovovciSergej S.