Opozícia chce zvolať výbor pre Glváčov tajný nákup pušiek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Fedor
Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor počas TB o nových informáciách v kauze VSS. Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 28. novembra (WEBNOVINY) – Opoziční poslanci požiadajú o mimoriadne rokovanie parlamentného brannobezpečnostného výboru, na ktorom chcú od ministra Glváča informácie o zmluve s Českou zbrojovkou Uherský Brod. Ako povedal v piatok predseda parlamentného poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka, Glváč by mal na výbore vysvetliť utajenú zmluvu.

„Veríme, že sa môže zabrániť tomu, aby veci boli netransparentné, alebo aby sa niekto obohatil na verejných zdrojoch. Kontrolné výbory musia byť funkčné a poslanci musia mať možnosť skontrolovať aj niektoré veci, ktoré musia byť pred verejnosťou utajené,“ uviedol Vašečka. Nákup kritizoval aj podpredseda SaS Ľubomír Galko, ktorý sa tiež pripojil k zvolaniu výboru.

Podľa Matoviča zrejme nebol úmysel dobrý

Predseda OĽaNO Igor Matovič upozornil, že zmluva s českou zbrojovkou bola podpísaná ministerstvom obrany 19. septembra a zbrojovkou 23. septembra, pričom minister hovoril len o príprave podpisu zmluvy na nákup zbraní. Matovič zároveň pripomenul, že všetko sa začalo tým, že české a slovenské ministerstvá obrany podpísali memorandum, podľa ktorého sa bude zjednocovať výzbroj armád SR a ČR.

„Úmysel asi nebol myslený dobre a s čistým svedomím. Ak sa popíše takáto zmluva o jednotnej výzbroji, nemusíte ísť cez verejnú súťaž, cez verejné obstarávanie. Keď sa už raz obíde obstarávanie, mali by sme mať rovnaké zbrane. Ale na základe zmluvy naše ministerstvo obrany nenakúpilo zbrane ako má ČR, ale celkom iné,“ vyhlásil Matovič s tým, že naše ministerstvo nakúpilo zbrane, ktoré česká armáda nechce, pretože ich často reklamovala. Matovič predpokladá, že kontrakt bude rozšírený na výzbroj všetkých 14-tisíc slovenských vojakov i 23-tisíc policajtov. V takom prípade pôjde o kontrakt podľa Matoviča v hodnote 87 miliónov eur.

Matovič tiež upozornil, že dohodnutá suma sa rovná cene, keď sa nakupuje jeden kus zbrane. „Pri 688 kusoch mali byť ceny polovičné,“ uviedol s tým, že nakupujeme vykopávky, ktoré nie sú kompatibilné ani s českou armádou, ale ani s ostatnými armádami členských krajín NATO.

Fedor s Procházkom pôjdu za prezidentom

Nezaradený poslanec NR SR Martin Fedor chce spolu s predsedom Siete Radoslavom Procházkom navštíviť prezidenta SR Andreja Kisku ako najvyššieho veliteľa ozbrojených síl pre nákup pušiek ministerstvom obrany. Fedor minulý týždeň odišiel z SDKÚ-DS. Povedal, že do dvoch týždňov povie, ako a kde si predstavuje svoju politickú budúcnosť. Či vstúpi do Siete v piatok nepovedal. Piatkovú tlačovú besedu organizoval spolu s podpredsedom Siete a poslancom NR SR Miroslavom Beblavým.

Verejná súťaž na nákup pušiek pre vojakov by podľa exministra obrany Fedora pomohla vygenerovať najlepšiu cenu. Ako povedal v piatok na tlačovej besede, na trhu je množstvo podobných ručných zbraní ako nakupuje slovenské ministerstvo obrany, ktoré sú ľahko vysúťažiteľná.

„Na trhu existuje množstvo výrobcov. Jednotková cena nakupovanej pušky má byť 4300 eur, ale americkej armády je približne 1000 eur. Nejde o nákup pre malú jednotku, ale sú to pootvorené dvere pre prezbrojenie celej armády,“ konštatoval. Podľa Fedora rezort obrany mal pre nákup pušiek využiť agentúru NATO, ktorá by zabezpečila transparentný nákup a kompatibilnosť zbraní s armádami NATO.

Ministerstvo obrany bez súťaže podpísalo zmluvu s Českou zbrojovkou Uherský Brod, informuje v piatok denník SME.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičĽubomír GalkoMartin FedorRichard Vašečka