Fedor chce pomáhať Ukrajine, túži po stabilnom susedovi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Z Donecka sa opäť ozýva intenzívna paľba
Podľa ukrajinských médií je terčom útoku donecké medzinárodné letisko, odkiaľ sa povstalci už mesiace snažia vytlačiť vládnych vojakov. Letisko je však údajne stále v rukách vlády.

BRATISLAVA 29. novembra (WEBNOVINY) – V záujme Slovenska podľa člena parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Martina Fedora je, aby bol na našich hraniciach stabilný a predvídateľný sused, preto by sme mali Ukrajine pomáhať zo všetkých síl.

Ako povedal Fedor dnes pre agentúru SITA, Slovensko by nemalo spochybňovať jej úsilie priblížiť sa k západnému svetu. „Ukrajina je náš najväčší sused a je v našom životnom záujme, aby bola slobodná, demokratická a stabilná. Čo sa týka jej členstva v Severoatlantickej aliancii, jej vláda a občania by sa mali rozhodnúť slobodne,“ povedal.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Reagoval tak na vyjadrenia predstaviteľov Ukrajiny o možnom referende o členstve Ukrajiny v NATO. Prezident Ukrajiny Petro Porošenko tento týždeň vyhlásil, že o vstupe Ukrajiny do NATO rozhodne výsledok

Podľa Martina Fedora sa krajiny, ktoré sú už viac ako polstoročie členmi Severoatlantickej aliancie, rovnako ako jej nové členské krajiny nachádzajú v pásme stability a relatívnej bezpečnosti, na rozdiel od krajín, ktoré v NATO nie sú.

„Slobodné rozhodnutie vlády a občanov Ukrajiny vstúpiť do NATO znamená nielen to, že je len na nich ako sa rozhodnú, či buď chcú alebo nechcú byť členmi tejto organizácie, ale aj to, že by ich za toto rozhodnutie nemal nikto sankcionovať ani spochybňovať. Ukrajina je suverénny štát a mali by sme odmietnuť akékoľvek spochybňovanie jej nezávislosti aj v tomto ohľade,“ dodal Fedor.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin FedorPetro Porošenko