Biskupi by sa mali odvážiť pomenovať korupciu, tvrdí Baránek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rodina
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 30. novembra (WEBNOVINY) – Pastiersky list katolíckych biskupov, ktorý sa bude čítať v nedeľu v kostoloch po celom Slovensku, prichádza podľa Jána Baránka v kríze, ktorú pomaly vnímame ako stav normálny, nie stav výnimočný. „Možno by nebolo na škodu veci, keby takýto list prišiel skôr,“ uviedol v reakcii pre agentúru SITA na pastiersky list politický analytik Ján Baránek.

Myslí si, že s obsahom pastierskeho listu je možné len súhlasiť, lebo opisuje reálne problémy ľudí. „Avšak, pokiaľ biskupi správne tvrdia, že v súčasnosti sa ‚nemožno ubrániť dojmu, že na spoločnom dobre má účasť len úzka skupina ľudí…‘, chýba mi aj pomenovanie jednej z príčin. Tou je korupcia v politike,“ zdôraznil Ján Baránek.

„Pokiaľ biskupi nabrali odvahu a svojim pastierskym listom vstúpili do istej miery aj do sociálno-politického diania, mali svoju odvahu zavŕšiť konkrétnym pomenovaním korupcie ako dôvodu, ktorý na Slovensku najviac znižuje životnú úroveň a vytvára sociálnu nerovnosť. Napriek tomu, v slovenských kostoloch zaznie zajtra odkaz, ktorý je prejavom zdravého rozumu a pravdy,“ konštatuje politický analytik.

Pápež František vplýva na biskupov pozitívne

„Hoci v liste nezaznieva nič nové, dôležité je, kto to hovorí. Slovenskí cirkevní predstavitelia, ktorí sa všeobecne neradi vyjadrujú k politike, v duchu sociálnej náuky cirkvi pomenovali zásadné problémy a po dlhom čase doslovne spomenuli aj neúplné rodiny, čo osobne považujem práve za vplyv pápeža Františka,“ reaguje ďalej Baránek.

„A možno je iba náhoda, že prichádza za pontifikátu pápeža, ktorý upriamuje pozornosť na sociálnu problematiku, keďže sám pochádza z regiónu, kde chudoba a sociálne rozdiely nadobúdajú – v porovnaní so Slovenskom, obludné rozmery. Na druhej strane je potrebné povedať, že je dobré, že takýto list biskupi napísali,“ uvádza analytik ďalej v svojej reakcii na pastiersky list katolíckych biskupov.

Za „malý prelom“ v komunikácii slovenských biskupov označuje Baránek aj ich vyjadrenie sa k ekonomickej nespravodlivosti a slepote štátu. „Konkrétne k tomu, že štát vymáha odvody a dane aj za situácie, kedy sa v mnohých prípadoch zadržiava mzda, alebo odmena za prácu.“

Štát bez populačnej politiky

Biskupi „správne, hoci to explicitne nepomenovali, de facto konštatujú, že štát nemá populačnú politiku“. Podmienky, ktoré štát vytvára mladým ich nemotivujú na zakladanie rodín.

„V tomto zmysle mi ale v liste chýba priama výzva pre štát, na vytvorenie prorodinnej populačnej politiky, keďže Slovensko, podobne ako väčšina krajín EÚ, vymiera. Respektíve, v najlepšom prípade, populácia stagnuje a najmä – starne. Na druhej strane je pozitívne, že biskupi odmietli až libertariánske vnímanie trhových mechanizmov a konštatujú, že ‚že zodpovednosť za vytváranie podmienok pre spoločné dobro, je predovšetkým povinnosťou štátu‘,“ dodal pre SITA Baránek.

Rodiny nemajú sociálnu istotu

Katolícki biskupi spolu s kňazmi so znepokojením vnímajú sociálnu situáciu na Slovensku, zvlášť postavenie rodín, ktorým chcú venovať osobitnú pozornosť. Ako napísali biskupi v pastierskom liste, ktorý sa číta vo všetkých katolíckych kostoloch na Slovensku počas nedeľných omší, stále viac a viac sa ocitajú v sociálnej neistote úplné, ale aj neúplné rodiny.

Medzi najpálčivejšie problémy podľa cirkvi patrí nedostatok pracovných príležitostí a nezamestnanosť v regiónoch. V mnohých rodinách sa mzdy pohybujú okolo zákonného minima, nepostačujú na pokrytie bežných výdavkov v rodine. K tomu sa pridružuje zadržiavanie mzdy alebo dohodnutej odmeny za prácu, na čo najviac doplácajú najmä živnostníci, ale aj mnohí zamestnávatelia. „Štát však aj v takejto situácii od nich vymáha odvody a dane a krivda dopadá výlučne na nich,“ upozornili biskupi medzi iným.

V liste veriacim pripomínajú, že zodpovednosť za vytváranie podmienok pre spoločné dobro, je predovšetkým povinnosťou štátu. „V súčasnosti sa však nemožno ubrániť dojmu, že na spoločnom dobre má účasť len úzka skupina ľudí, zatiaľ čo mnohí sa ocitajú na hranici chudoby, napriek tomu, že celý život poctivo pracovali a platili dane,“ vyhlásili biskupi s tým, že to poznačuje vzťahy v rodinách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Baránek