Deťom chýbajú na školách oddychové zóny, želajú si aj pohyb

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: ilustračné, SITA/AP

BRATISLAVA 1. decembra (WEBNOVINY) – V školách budúcnosti by si deti zo základných škôl priali mať oddychové zóny a flexibilné priestory na učenie, čítanie a spoločné hry.

Väčšina detí hovorí aj o tom, že im dnes v školách chýba pohyb. Nie viac hodín telesnej výchovy, ale možnosť učiť sa aj vonku na čerstvom vzduchu, povystierať sa a aktívne si oddýchnuť.

Deti si želajú viac športovísk aj dobré laboratóriá

Vyplýva to z rozhovorov so žiakmi a rodičmi v rámci kampane Chceme vedieť viac, pri ktorej sa občianske združenie Nové školstvo pýtalo žiakov a ich rodičov na predstavy o škole budúcnosti. Pre agentúru SITA to povedala Zuzana Zimenová z občianskeho združenia Nové školstvo.

Väčšina detí by chcela tiež viac športovísk a moderne vybavené laboratóriá. „Lepšie usporiadanie školského dňa, v ktorom sa zmysluplne strieda práca s relaxom, by si žiaci priali viac ako tablety,“ uviedla Zimenová. Ako dodala, v triedach pravidelne zaznievali aj sťažnosti detí na to, ako sa k nim dnes učitelia správajú.

„Deti sa cítia byť nevypočuté a nepochopené. Učitelia sa o nich vraj nezaujímajú, iba im prikazujú, čo majú robiť a potom sa snažia ‚nachytať ich na hruškách‘, a to často bez toho, aby im najprv pomohli učivo pochopiť,“ uvádza Zimenová.

Tablet skola deti
Foto: ilustračné, SITA/AP

Školy by sa mali viac prispôsobiť potrebám detí

Deti aj rodičia hovorili často aj o tom, že školy treba viac prispôsobiť potrebám detí, otvoriť širšej komunite a viac prepojiť s reálnym životom. V školách treba oveľa viac rozvíjať komunikáciu medzi učiteľmi, žiakmi a ich rodinami a spríjemniť treba aj celkovú atmosféru.

„Deti by si priali učiteľov, ktorí budú k žiakom milí, priateľskí, vtipní, ktorí ale budú zároveň profesionáli, rozhľadení odborníci v danom predmete. V takom prípade by deti vedeli prijať aj to, že budú na nich učitelia prísni.

Musia však byť spravodliví a objektívni,“ hovorí Zimenová s tým, že v rámci kampane Chceme vedieť viac navštívili počas roka 2014 napríklad Šamorín, Banskú Bystricu, Žilinu, Košice, ale aj menšie mestá po celom Slovensku, kde organizovali tvorivé workshopy pre deti a dospelých.

Cieľom občianskeho združenia Nové školstvo je vytvoriť do konca školského roka Atlas predstáv verejnosti o budúcnosti vzdelávania, ktorý budú verejne prezentovať a ktorý môže byť návodom na uvažovanie o potrebných zmenách v školstve aj pre tvorcov vzdelávacej politiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zuzana Zimenová