Spustili portál, ktorý Slovákom napovie o kvalite nemocníc

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kramare nemocnica
ilustračné foto Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 2. decembra (WEBNOVINY) – Údaje o tom, ako nemocnica hospodári, aká je spokojnosť so starostlivosťou a správaním sa personálu, kvalitou ubytovania a stravy, či aké sú čakacie lehoty na operácie, si pacienti preveria na jednom mieste.

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy INEKO uviedol do testovacej prevádzky portál, ktorý porovnáva zdravotnícke zariadenia podľa kvality a efektívnosti. Opiera sa o 60 ukazovateľov. Na portáli možno nájsť viac ako 150 lôžkových zariadení, inštitút pritom v hodnotení ide až na úroveň jednotlivých oddelení.

Nemocnici majú na webe svoje profily

Portál umožňuje návštevníkom zoradiť zariadenia do rebríčka, podľa zvolených kritérií, prezerať si môžu aj profily jednotlivých nemocníc. Podľa informácií, ktoré sa podarilo inštitútu získať, sú pacienti najspokojnejší so starostlivosťou v Mammacentre sv. Agáty ProCare, a. s., Banská Bystrica či v bratislavskej Clinica orthopedica.

Naopak, najmenej spokojní sú napríklad v Nemocnici Zvolen, a.s., prevádzka Nemocnica Krupina alebo Liečebni pre dlhodobo chorých Štiavnička. „Rozdiely v spokojnosti však nie sú výrazné. Kým najlepšie nemocnice pacienti známkujú zväčša jednotkou, najhoršie dostávajú zväčša dvojku,“ konštatuje INEKO.

Portál overí aj transparentnosť nemocníc

Na portáli možno vyčítať aj to, že najtransparentnejšou nemocnicou je Liptovská nemocnica s poliklinikou Liptovský Mikuláš, najvyšší dlh má Univerzitná nemocnica Bratislava, či to, že najmenej sa súťaží v obstarávaniach Všeobecnej nemocnice s poliklinikou Lučenec n. o.

Inštitút vychádzal z údajov zdravotných poisťovní, samosprávnych krajov, Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ministerstva zdravotníctva. Testovacia prevádzka portálu bude trvať niekoľko mesiacov. Nachádza sa na adrese Nemocnice.ineko.sk.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie INEKO Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy