Obrazom: Uplynul rok, odkedy začali rozoberať Starý most

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Práce na Starom moste obnovili, robotníci rozoberajú pilier
Robotníci začali s rozoberaním piliera Starého mosta. Ide o súčasť obnovenia stavebných prác na rekonštrukcii Starého mosta. Bratislava, 18. september 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 2. decembra (WEBNOVINY) – V utorok uplynul rok, odkedy začali rozoberať Starý most v Bratislave. Prvé tri matice z konštrukcie Starého mosta vtedy symbolicky odkrútil eurokomisár pre regionálny rozvoj Johannes Hahn spolu s ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jánom Počiatkom a bratislavským primátorom Milanom Ftáčnikom.

Za rok sponad Dunaja zmizla oceľová konštrukcia mosta, minulosťou už je aj pilier číslo tri a pred niekoľkými dňami sa robotníci pustili aj do búrania piliera číslo štyri.

Obrazom: Takto mizol Starý most pred očami ľudí

V Dunaji sa nachádzali podozrivé predmety

Konštrukciu Starého mosta rozoberali počas uplynulého zimného obdobia a odstránili ju na jar tohto roka. Zhotoviteľ sa chcel potom pustiť do búrania piliera číslo tri a štyri, práce však na niekoľko mesiacov zdržalo hľadanie možnej nevybuchnutej munície z druhej svetovej vojny na dne Dunaja. Práce na búraní pilierov Starého mosta zastavili koncom júna a dno Dunaja začali skúmať špecialisti na prieskumy v zložitých podmienkach.

V rieke našli štyri podozrivé predmety. Jeden je pri pilieri číslo päť a ďalšie tri špecialisti zaznamenali približne tri metre pod dnom Dunaja v blízkosti pilierov tri a štyri. Špecialisti po prieskume dna Dunaja usúdili, že zhotoviteľ môže začať s búracími prácami, ak dodrží navrhnutý technologický postup a strojové vybavenie. Zhotoviteľovi však odporučili, aby bol pri prácach opatrný a sledoval priestor, kde sa bude pracovať.

Prestavba starého mosta
Foto: SITA/Ján Slovák

Termín ukončenia projektu sa posunul

Práce na búraní pilierov opäť obnovili v polovici septembra. Pre zdržanie sa posunul aj pôvodný termín ukončenia projektu. Prestavba Starého mosta a prvá časť električkovej trate do Petržalky mali byť podľa pôvodných plánov hotové už koncom augusta 2015, pre zdržanie však termín posunuli na 31. októbra 2015.

Zbúrané piliere tri a štyri nahradí jeden pilier s názvom 34. Ten by mali začať stavať v budúcom roku. Rozšíri sa tak plavebná dráha na Dunaji z dnešných 90 na 135 metrov. Pripravuje sa už aj nová konštrukcia Starého mosta, ktorú vyrábajú vo Vítkoviciach, odkiaľ budú potom jednotlivé časti voziť do Bratislavy.

Nad Dunaj budú novú konštrukciu vysúvať postupne. Na petržalskom brehu už pripravujú montovaciu dielňu, na ktorej budú robotníci dávať dokopy niekoľkometrové časti mosta a konštrukciu potom postupne vysúvať nad Dunaj. Nová konštrukcia Starého mosta by mala byť zeleno-sivá. V internetovej ankete o tom rozhodlo takmer 2500 ľudí, s farebným prevedením súhlasili aj bratislavskí mestskí poslanci.

Rekonštrukčné práce na Starom moste pokračujú
Foto: SITA/Ján Slovák

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Johannes Hahn