Juraj Miškov nechce byť gazdom pravice, zdvíha len zástavu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Miskov
Exminister hospodárstva a poslanec parlamentu Juraj Miškov. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. decembra (WEBNOVINY) – Nová strana Skok, Slovenská občianska koalícia, ktorú zakladá poslanec NR SR Juraj Miškov, bude občiansko-liberálne zoskupenie aktívnych občanov.

Ako povedal Miškov v pondelok na tlačovej besede, koalícia má ambíciu vytvoriť priestor pre odborníkov a ľudí, ktorí chcú pracovať. „Naším cieľom je koalícia občanov, nielen štandardná strana,“ uviedol. Skok je podľa neho synonymom slova reforma, preto Skok bude aj reformnou stranou. „Nechcem byť gazdom pravice, neverím, že nás zachráni novodobý Mesiáš. Zdvihol som zástavu. Chcem, aby sa ľudia pridali, ale nie kvôli mne, ale sebe,“ vyhlásil.

S programom má strane pomáhať pedagóg

Miškov pripomenul, že v minulosti vybudoval úspešnú firmu, ktorú predal po vstupe do politiky v roku 2009. „Plnil som sny svoje i ľuďom okolo seba. Vždy som chcel meniť svet, aby Slovensko bolo lepším miestom pre život pre všetkých, nielen vyvolených. Túžbu meniť svet nosím v sebe stále,“ povedal.

Miškov nehodnotí ako neúspech účasť na činnosti dvoch politických zoskupení, v ktorých doteraz pôsobil, teda SaS a NOVA. „Ani dnes sa nevzdávam. Verím, že je veľa ľudí s podobným životným príbehom a chcú pomôcť krajine,“ zdôraznil. Miškov dnes predstavil aj niektorých ľudí, ktorí spolu s ním štartujú nový projekt. Je medzi nimi bývalý poslanec NR SR za SaS Kamil Krnáč, bratislavská komunálna politička Katarína Augustinič, bývalý šéf kancelárie parlamentu Michal Nižňan, právnik Jaroslav Pilát. S programom bude strane pomáhať aj vysokoškolský pedagóg Juraj Stern.

Na pondelkovej tlačovej besede chýbali spolupútnici Miškova, ktorí s ním pôsobili v SaS i v NOVA, teda poslanci NR SR Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Droba. „Ponúkol som im možnosť zúčastniť sa na plnení môjho sna, ale rozhodnutie je na nich. Ja sa budem o spoluprácu s nimi uchádzať,“ povedal s tým, že Droba má potrebu vyčistiť si hlavu, aby si rozmyslel, či chce pokračovať v politickom živote.

Miškov začal so zbieraním podpisov

Droba v pondelok pre agentúru SITA uviedol, že projektu Juraja Miškova drží palce. „Som v situácii, keď vážne premýšľam ako ďalej a vyberám si čas na rozmyslenie,“ uviedol s tým, že v zime sa chystá na dlhšie liečenie v zahraničí, kde bude bez internetu i telefónu a bude sa venovať svojmu zdraviu, hlbším myšlienkam a dobrým knihám. „Možno sa vrátim s poznaním, že politika nie je mojím svetom, a možno sa plný energie s vervou pustím do ďalšieho boja, v ktorom budú mojimi majákmi sloboda jednotlivca, zodpovedné hospodárenie a dlhodobá vízia Slovenska,“ dodal.

Chrenovi sa páči myšlienka Miškova, pozitívna energia, ktorá z neho srší, a aj ľudia, ktorých už dokázal presvedčiť. „Ak budú chcieť, rád pomôžem najmä v programovej oblasti,“ povedal pre agentúru SITA. Za oveľa dôležitejšie ako riešiť seba však považuje pokračovať v presviedčaní ľudí, ktorí majú silný osobný príbeh, aby sa zapojili a pridali. Projekt Miškova sa páči aj Kollárovi. „Rozhodol som sa, že idem pomôcť Jurajovi napĺňať jeho sen o Slovensku ako krajine, ktorá môže byť OK a v ktorej môžu žiť spokojní a šťastní ľudia,“ povedal pre agentúru SITA.

Projekt sa mimoriadne páči aj Krajcerovi. „Vnímam priestor na získanie nových úspešných ľudí do politiky ako recept na riešenie problémov krajiny, ktoré momentálne stredopravý priestor riešiť nedokáže. Moja odpoveď Jurajovi je jednoznačné áno,“ povedal pre agentúru SITA Krajcer.

Nezaradený poslanec NR SR Juraj Miškov zakladá novú politickú stranu Skok. Plný názov bude Slovenská občianska koalícia. Miškov už požiadal ministerstvo vnútra o registráciu. Podpisy začína zbierať v pondelok.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel KrajcerJozef KollárJuraj MiškovKamil KrnáčKatarína AugustiničMartin ChrenMichal Nižňan