Chodci musia dať prednosť električke ako auto

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bratislava, elektricka,  semafor, chodec
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 9. decembra (WEBNOVINY) – Dopravný podnik Bratislava (DPB) opätovne upozorňuje ľudí, že na semaformi neriadených priechodoch pre chodcov má električka prednosť. „Vodiči sú naďalej na týchto úsekoch obozretní a opatrní, avšak rovnako prosíme chodcov, aby rešpektovali novelu zákona o cestnej premávke, ktorá jednoznačne definuje prednosť električky na priechodoch,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Slovensko sa prijatím tejto novely zákona zaradilo medzi posledné krajiny Európskej únie (EÚ), v ktorých táto legislatíva platí už dlho. Na semaformi neriadených priechodoch pre chodcov musia chodci od 1. novembra 2011 dať prednosť električkovej doprave. „Na tento krok zareagoval aj Dopravný podnik Bratislava svojou informačnou kampaňou, ktorej cieľom bolo dosiahnutie bezpečnosti a plynulosti premávky,“ povedal predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Vodič električky má problém s brzdením

Zároveň upozornil, že električka má v porovnaní s cestnými vozidlami výrazne dlhšiu brzdnú dráhu, ktorá je pri rýchlosti 40 km/h od 45 do 55 metrov. Nehody pritom mávajú často tragické následky, najmä pre nepozornosť chodcov. Tí si často neuvedomujú hmotnosť vozidla a jeho dlhú brzdnú dráhu a ani to, že vodič električky nemá okrem brzdenia inú možnosť zrážke zabrániť. Náhlym vstupom na priechod chodci ohrozujú nielen seba, ale aj cestujúcich v električke, nakoľko pri použití núdzovej brzdy môžu pasažieri spadnúť a zraniť sa.

„Uplatňovanie ustanovenia, samozrejme, neznamená, že vodiči električiek môžu byť menej opatrní. Naopak, naďalej pre všetkých vodičov platí, že musia byť maximálne v strehu a nespoliehať sa na svoju prednosť pred chodcami,“ prízvukuje Belfi.

Novela zákona o cestnej premávke odstránila pochybnosti o prednosti električky pred chodcami na priechode cez koľajnice. Toto opatrenie zároveň zvyšuje ich bezpečnosť a prispieva k plynulejšej premávke električiek. Odstránením brzdenia pred priechodmi pre chodcov sa totiž premávka zrýchli a zefektívni.

Dopravný podnik spustil kampaň

Pre zvýšenie bezpečnosti prechodu cez električkovú trať dopravca postupne zriaďuje také priechody pre chodcov, aby sa zvýšila ich bezpečnosť. Sú to „Z – priechody“, ktoré tvarom zábradlia „nútia“ chodcov kráčať oproti prichádzajúcim električkám, to znamená, že chodec prichádzajúcu električku vidí. Takto boli vybudované priechody pre chodcov na zmodernizovanej električkovej trati v Dúbravke.

Dopravný podnik Bratislava už pred touto legislatívnou zmenou spustil dlhodobú kampaň s vizuálom, ktorý zobrazuje, že električka má na priechodoch pre chodcov neriadených semaformi prednosť. Podnik zabezpečil distribúciu letákov, informačné plochy vizuálov a informácií v interiéroch električiek.

Špeciálne nálepky s piktogramom boli na všetkých dverách električiek, ktoré sú od novely zákona neustále vylepované na električkové vlaky. Priamym kontaktom na túto zmenu upozorňovali cestujúcich aj pracovníčky callcentra DPB. Bratislavský dopravca verí, že cestujúci a chodci sa rovnako ako v ostatných krajinách EÚ naučia rešpektovať túto zmenu v novele zákone o cestnej premávke, vďaka ktorej je električková doprava plynulejšia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Belfi
Firmy a inštitúcie DPB Dopravný podnik Bratislava