Súdnej rade sa nepodarilo zvoliť kandidátov na sudcu ESĽP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudy kladivko sudcovia justicia sudnictvo
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 1. decembra (WEBNOVINY) – Zoznam kandidátov na post sudcu Európskeho súdu pre ľudského práva (ESĽP) Slovensko nepošle do Štrasburgu do 5. januára, ako nás o to požiadali. Súdnej rade sa totiž v pondelok nepodarilo zvoliť trojicu kandidátov. Potrebnú podporu získali iba dvaja – košický krajský sudca Ladislav Duditš a Zuzana Dlugošová, ktorá na súde pôsobila v rokoch 2009 až 2013 ako právnička.

V opakovanej voľbe o tretie miesto na kandidátke bojovali odborník na ústavné právo Peter Kresák a sudkyňa Najvyššieho súdu SR Alena Poláčková. Keďže ani opakovaná voľba nerozhodla o treťom kandidátovi, predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková vyhlási nové voľby čo najskôr. Keďže nových kandidátov bude možné predkladať najmenej 45 dní, lehotu 5. januára SR nestihneme. Ide už o tretí výber. Slovensko do Štrasburgu predložilo už dva zoznamy kandidátov, ktoré nám však odmietli.

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková verí, že po dovolení tretieho kandidáta bude SR so svojím zoznamom v Parlamentnom zhromaždení Rady Európy úspešné a SR bude mať svojho sudcu v Štrasburgu.

Prví dvaja kandidáti, ktorí vzišli z voľby, majú skúsenosti s európskou judikatúrou, majú dostatočné znalosti a aj jazykové predpoklady, dodala. Neúspech opakovanej voľby svedčí podľa Bajánkovej o tom, že obaja boli veľmi kvalitní a vyrovnaní a hlasy členov súdnej rady sa rozdelili medzi nich. Vybranú trojicu ešte musí odobriť vláda a následne zoznam SR predloží Parlamentnému zhromaždeniu Rady Európy.

ESĽP bol založený v roku 1959, jeho sídlom je Štrasburg. Je inštitúciou Rady Európy a každá členská krajina v ňom má jedného sudcu, v súčasnosti je ich 47. Na súd sa môže obrátiť každý, kto sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach alebo dodatkovými protokolmi, uvádza sa na stránke ministerstva zahraničných vecí. Sudcovi ESĽP za Slovensko Jánovi Šikutovi sa skončilo funkčné obdobie 31. októbra 2013. Na súde môže pracovať do zvolenia nástupcu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jana BajánkováPeter Kresák
Firmy a inštitúcie ESĽP Európsky súd pre ľudské právaSúdna rada SR