Fico pripustil demisiu, nepotrebuje počúvať, že ho zastrelia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slováci žiadali Ficovu demisiu, davu rečnili herci, kňaz Srholec a Han
Nespokojní Slováci s vládou Roberta Fica vyšli opäť do bratislavských ulíc. Niekoľko tisíc ľudí sa stretlo na Námestí SNP, aby vyjadrili nesúhlas s tunelovaním v zdravotníctve. Neskôr sa presunuli k parlamentu. (25. novembra 2014) Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 2. decembra (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico na dnešnom diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub niekoľkokrát naznačil, že podá v júni 2015 demisiu, ak bude opozícia pokračovať v organizovaní protestov.

„Opozícia nemá žiadnu alternatívu, tak sa rozhodla, že začne burcovať ulicu, začala sa balkanizácia slovenskej politiky. Predstavte si, že v júni 2015 by Smer povedal, že dáme demisiu a sadneme si osemdesiati traja v parlamente s prekríženými rukami a budeme čakať, čo sa bude v tomto štáte diať,“ vyhlásil predseda vlády.

Premiéra nebaví počúvať, že je čvarga

Trpezlivosť vládneho Smeru podľa premiéra sa totiž niekde končí. Premiér Fico podľa vlastných slov nepotrebuje počúvať ľudí, ktorí mu pod oknom vykrikujú, že ho zastrelia ako Ceausescua a rovnako ho nebaví počúvať od opozičných politikov, ktorí v živote nič nedokázali, že je čvarga.

„Ak si niekto myslí, že nás dlhodobo budú prefackávať, budú nám brnkať po nose, tak použijem ten režim, ktorý som naznačil. V júni 2015 – nech sa páči, ukážte Slovensku, aká je alternatíva pre tento štát,“ zopakoval predseda vlády svoju vyhrážku. „Už vidím Matoviča, Hlinu, Lipšica, Freša, Bugára a Figeľa, ako budú sedieť u prezidenta ako päť svätých a hľadať riešenia,“ poznamenal.

Fico sa do politického dôchodku nechystá

Súčasné opozičné strany podľa Fica neponúkajú žiadnu alternatívu a niektoré z nich nie sú ani hodnotovo vybavené. „Skúste dnes hodiť do nejakej strany, ktorá nie je hodnotovo vybavená, nejakú hodnotovú otázku a pozabíjajú sa,“ dodal s tým, že len stabilné politické strany sú schopné posunúť krajinu ďalej. Ak by v roku 2016 po parlamentných voľbách vznikla koalícia súčasných opozičných strán, Fico jej dáva životnosť asi sedem mesiacov.

Premiér dnes zároveň odmietol špekulácie o tom, že by sa chystal odísť z politického života. „Som predseda vlády a predseda strany a mojou úlohou je pripraviť a priviesť Smer do volieb v roku 2016. Zatiaľ sa nemení nič na tom, že by som chcel byť lídrom tejto kandidátky a opätovne sa chcem pokúsiť získať slovenskú verejnosť na svoju stranu,“ ukončil.

Robert Fico
Foto: SITA/Ján Slovák

Kusý nedôveruje Ficovým argumentom

Vyhlásenie premiéra je vyhrážka smerom k opozícii. Pre agentúru SITA to povedal analytik Ján Baránek. Podľa neho by totiž časti menších opozičných strán predčasné voľby vôbec nevyhovovali.

„Pre strany, ktoré majú v prieskumoch pod päť percent, alebo momentálne vznikajú, by predčasné voľby neboli výhodné a v Smere to vedia,“ povedal Baránek. Podľa neho by voľby neuškodili stranám ako KDH, Most-Híd alebo Sieť, za demonštráciami však stoja s výnimkou OĽaNO malé strany. Smer-SD podľa neho už od leta hľadal zámienku, pod ktorou by mohol vytiahnuť tému predčasných volieb, našiel ju ale až teraz.

S Baránkom súhlasí aj politológ Miroslav Kusý. „Je to také bu-bu-bu smerom k opozícii,“ povedal Kusý s tým, že opozičné strany by predčasnými voľbami nezískali.

Kusý tiež nedôveruje Ficovým argumentom, ktoré ho k výrokom o možnosti odstúpenia viedli. „Vzhľadom na spôsob, ako Fico pristupoval k svojim politickým protivníkom je nepravdepodobné, že by sa zrazu stal takým útlocitným,“ povedal. Podľa Kusého Fico tiež opozícii dáva najavo, že aféra s korupciou v zdravotníctve je pre neho uzavretá. „V podstate to znamená – odstavil som Pašku, dajte pokoj, ideme ďalej,“ uzavrel Kusý

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján BaránekMiroslav KusýRobert Fico
Firmy a inštitúcie Vláda SR