Obžalovaného z kauzy turecký kamión pustili na slobodu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dialnica kamion d1
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

TRNAVA 2. decembra (WEBNOVINY) – Jeden z obžalovaných v kauze prepravy anhydridu kyseliny octovej zo Slovenska do Turecka Balász K. je na slobode. Krajský súd v Trnave v utorok zamietol sťažnosť prokurátora proti jeho prepusteniu z väzby, o ktorom pôvodne rozhodol okresný súd. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa súdu Viktória Pagáčová. Ani štyri roky od vypuknutia kauzy, známej ako turecký kamión, nie je nikto z obžalovaných právoplatne odsúdený.

„Výsledky odvolacieho konania vedú prvostupňový súd k záveru, že v súčasnom štádiu trestného stíhania sa podozrenie voči obžalovanému podstatne znížilo, a to najmä v tom smere, či spáchal trestnú činnosť ako člen organizovanej skupiny, respektíve či ju páchal po dlhší čas,“ zdôvodnil rozhodnutie o prepustení okresný súd.

Obidva rozsudky zrušili

V prípade tureckého kamióna sú na Okresnom súde v Trnave vedené štyri konania, v dvoch padli rozsudky, krajský súd obidva zrušil. Balásza K. pôvodne súd odsúdil na desať rokov väzenia, v inom konaní vymeral Slovincom Alenovi Ž. a Sebastjanovi M. 23 a 20 rokov väzenia. V oboch prípadoch okresný súd pojednáva nanovo.

Anhydrid patrí medzi prekurzory, podľa obžaloby mal slúžiť ako východisková látka na výrobu heroínu v Afganistane. Slovenská polícia sa vďaka kľúčovému svedkovi dozvedela o zámere na jeho transport v značnom predstihu, jeho aktérov sledovala a anhydrid kyseliny octovej nechala pod kontrolou polície zainteresovaných krajín vyviezť do Turecka.

Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak v apríli 2011 povedal, že peniaze získané z predaja heroínu mali slúžiť na zabezpečenie zbraní pre teroristické organizácie IRA a ETA.

Na akcii sa podieľalo sedem krajín

Polícia mala pod kontrolou samotnú prepravu anhydridu kyseliny octovej v decembri 2010 s cieľom dostať sa k objednávateľovi. Na akcii sa podieľalo sedem krajín, turecká polícia však kamión aj s vodičom predčasne zadržala.

V tom momente sa dostal do ohrozenia života kľúčový svedok, ktorý bol v trnavskom byte spoločne s dvojicou Slovincov. Zachraňovali ho razantným zákrokom policajní kukláči. Vodič českého kamióna Zdeněk Pekara nemal o skutočnom obsahu kontajnerov ani tušenia, napriek tomu strávil Vianoce v tureckom väzení. Slovenské ministerstvo vnútra ho neskôr odškodnilo sumou 25-tisíc eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaroslav Spišiak