Slováci pečú na Vianoce z tradície, Čechov to nebaví

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVINY) – Viac ako dve tretiny Slovákov a Sloveniek si vianočné cukrovinky pečú sami a to najmä preto, že to vnímajú ako tradíciu.

Pečenie ich baví, vianočné koláče a sladkosti si preto kupuje iba 21 percent opýtaných. Bez cukroviniek je na Vianoce iba 2,4 percenta slovenských domácností. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý v novembri na vzorke 500 Čechov a 500 Slovákov starších ako 15 rokov realizovala agentúra Data Collect. Prieskum sa uskutočnil prostredníctvom internetu.

Čechov pečenie nebaví

Podiel respondentov, ktorí si pečú cukrovinky sami sa v oboch krajinách veľmi nelíši. Rozdiel je iba v tom, že zatiaľ čo tí Slováci, ktorí sami nepečú, si cukrovinky kupujú v potravinách, Česi ich dostávajú od príbuzných alebo známych.

Na Slovensku celkovo nakupuje sladké pečivo každý piaty respondent, v Českej republike to nie je ani každý desiaty. Najčastejším dôvodom, prečo si Slováci a Česi kupujú vianočné cukrovinky, je nedostatok času na pečenie. Medzi Čechmi je na druhom mieste skutočnosť, že ich pečenie nebaví, na Slovensku je to naopak fakt, že sa im to finančne neoplatí.

Najčastejším zdrojom inšpirácie sú rodinné recepty

Účastníci prieskumu sa zhodli, že pečenie cukroviniek je pre nich predovšetkým súčasťou tradícií a vianočných rituálov. Najvýraznejšie vnímajú túto tradíciu na Slovensku ľudia vo veku 15 – 24 rokov. „Vianoce sú na Slovensku sviatky rodiny a tradícií, čo potvrdzuje i tento prieskum. Je zrejmé, že domáca príprava jedál slávi veľký návrat a zvlášť medzi mladými je dnes trendom,“ vyjadrila sa marketingová manažérka spoločnosti KPMG Slovensko Beáta Dubeňová.

Takmer polovica opýtaných na Slovensku i v Českej republike uviedla, že ich vianočné pečenie baví. Kvôli deťom pečú najčastejšie Slováci vo veku 35 – 44 rokov. Výsledky prieskumu nepotvrdili, že vianočné pečenie je zaužívané skôr v menších mestách a na dedinách, odpovede boli veľmi podobné bez ohľadu na to, odkiaľ respondenti pochádzali.

Najčastejším zdrojom inšpirácie sú osvedčené rodinné recepty na cukrovinky, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Viac ako polovica Slovákov hľadá recepty aj na internete. S rastúcim vekom respondentov však klesá podiel tých, ktorí hľadajú inšpiráciu online.

Zatiaľ čo vo vekovej kategórii 15 – 24 rokov je to 65 percent opýtaných, v kategórii nad 55 rokov to bolo 46 percent. Pri vianočnom pečení Slováci a Česi príliš neexperimentujú. Záľubu v nových kulinárskych pokusoch má iba 10 percent Čechov a 14 percent Slovákov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia