Peniaze pre vysoké školy sú podľa Smieška len na prežitie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Archívne foto SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVINY) – Schválený rozpočet na rok 2015 nie je pre vysoké školy rozvojovým, ale rozpočtom na prežitie. Pre agentúru SITA to povedal predseda Rady vysokých škôl SR Viktor Smieško a zároveň dodal, že vysokým školám „nepomôže“ ani schválený presun ôsmich miliónov eur z rozpočtu na Agentúru na podporu vedy a výskumu smerom na Slovenskú akadémiu vied.

Agentúra na podporu vedy a výskumu (APVV), z ktorej vysoké školy získavajú peniaze na podporu výskumu a vývoja, je podľa Smieška jediná agentúra na Slovensku, kde sa dá súťažiť o výskumné projekty. Iné štátne programy na podporu výskumu totiž neexistujú. Ako dodal, Vedecká grantová agentúra ministerstva školstva a SAV (VEGA) má radovo nižší rozpočet, pričom výška grantov je v priemere na úrovni niekoľko tisíc eur, čiže neumožňuje robiť reálny výskum.

„Je obrovský záujem vedcov, aby získali grant z APVV,“ povedal Smieško a zdôraznil, že konkurencia je tak veľká, že keď sa prihlási okolo 1000 projektov, z agentúry bude financovaných tak okolo 100.

„Chýba tu stabilita vo financovaní a predvídavosť. Keby každý rok vyhlásili výzvu Agentúry na podporu vedy a výskumu, tak by sa dalo lepšie pracovať,“ informoval Smieško, ktorý pripomenul aj prestávku vo vypisovaní všeobecných výziev APVV. V roku 2015 mala agentúra vo vládnom návrhu rozpočtu pôvodne rozpočtovaných 32,96 milióna eur, nakoniec bude mať o osem miliónov menej.

K zvyšovaniu platov pedagógov na vysokých školách Smieško povedal, že to je danajský dar, keďže bude mať pravdepodobne dopad na verejné vysoké školy. Predseda Rady vysokých škôl SR zároveň upozorňuje, že Slovensko na celé školstvo dáva približne 3,8 percenta HDP, pričom priemer EÚ je vyše päť percent HDP.

Výdavky štátneho rozpočtu na vysoké školy financované ministerstvom školstva budú na budúci rok 456 miliónov eur.

VIAC SA DOČÍTATE TU.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MŠVVaŠ Ministerstvo školstva vedy výskumu a športu SR