Terchovskej muzike pomohlo UNESCO, je o ňu väčší záujem

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Terchovska muzika vychodna
Foto: archívne, SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVINY) – Terchovčania v piatok oslávili rok od zápisu Terchovskej muziky do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO (Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru). Podľa šéfdramaturga festivalu Jánošíkove dni a spoluiniciátora zápisu do UNESCO Petra Cabadaja je o Terchovskú muziku väčší záujem.

„Otvorilo jej to dvere do sveta. Už v prvý rok od zápisu dostala o polovicu viac pozvánok na festivaly do zahraničia. A väčší záujem je aj zo strany účinkujúcich, ktorí majú svoje prvky tiež v UNESCO. Chcú prísť vystupovať do Terchovej,“ povedal Cabadaj a pokračoval, že do budúcna očakávajú aj viac finančných partnerov.

Jednoduchšie sa zháňajú sponzori

„Je to taký nepísaný bonus pre prvok zapísaný v UNESCO. Oveľa jednoduchšie sa zháňajú sponzori, ale je to beh na dlhé trate.“ Cabadaj sa nebojí ani o budúcnosť Terchovskej muziky. „Medzi mladými je o Terchovskú muziku obrovský záujem. Až 70 percent školopovinných detí v Terchovej chodí do folklórnych súborov, to je obrovský potenciál do budúcna.“

Muzikanti z Terchovej absolvovali tento rok tri zahraničné festivaly – v Nemecku, Rakúsku a Francúzku. „Veľa ďalších zaujímavých ponúk, napríklad do Japonska, museli odmietnuť, pre nabitý program to nebolo fyzicky zvládnuteľné,“ dodal Cabadaj. Terchovská muzika sa dočká aj vlastnej monografie. „Mala by vzniknúť do dvoch rokov. Monografia bude hovoriť o prínose prvku Terchovskej muziky v rámci Slovenska v kontexte národnej kultúry, určí jej miesto a úlohu v slovenskej kultúre,“ dodal Cabadaj.

Obecné zastupiteľstvo v Terchovej podľa miestneho starostu Milana Laurenčíka prijalo uznesenie, podľa ktorého chceme Terchovskú muziku chrániť a rozvíjať. „Založili sme neziskovú organizáciu Terchovská muzika. V súčasnosti pracujeme na jej zaregistrovaní na ministerstve vnútra. Mohla by čoskoro začať fungovať. Zatiaľ je však otázka, ako finančne zabezpečiť jej fungovanie, pretože z obecného rozpočtu nevieme vyčleniť veľké peniaze,“ povedal.

Šancu má aj nový cech muzikantov

Starosta verí, že si neziskovka dokáže zabezpečiť prevádzku cez rôzne projekty a sponzorov. „Je to prvý krok. Chceme tiež založiť cech terchovských muzikantov. Vzniknúť by malo múzeum Terchovskej muziky. Chceme sa stať členmi medzinárodných organizácií, ktoré spájajú obce s prvkami zapísanými v UNESCO. Týmto chceme zabezpečiť podporu Terchovskej muziky, pretože tým, že je zapísaná v kultúrnom dedičstve, mala by byť aj chránená,“ predstavil plány Laurenčík.

V Terchovej sú podľa šéfa Združenia turizmu Jozefa Miča na zápis do UNESCO pyšní a hrdí. „Ako sme hrdí na Jánošíka, tak sme hrdí na tento zápis, pretože to bola obrovská vec. Prínos tohto zápisu však bude viditeľný až o niekoľko rokov, aby ľudia vedeli, čo sme dosiahli,“ vyhlásil v rozhovore pre agentúru SITA.

Prestížny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva obsahuje 257 prvkov. Je medzi nimi napríklad Španielska jazdecká škola vo Viedni či Tradičná iránska medicína. Zapísanie do zoznamu znamená medzinárodné uznanie, ktoré UNESCO priznáva výnimočným ľudovým a tradičným prejavom, akými sú hudba, tanec, národné rituály a mytológia, poznatky a praktiky týkajúce sa prírody a skúsenosti spojené s tradičnou výrobou, ako i osobitné kultúrne prostredia. Súčasne sa týmto formám národnej kultúrnej identity poskytuje medzinárodná podpora a ochrana. Slovensko má od roku 2005 v Reprezentatívnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO zapísaný prvok Fujara a jej hudba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie UNESCO Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru