Krajskí poslanci žiadajú Kotlebu, aby vystúpil v parlamente

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kotleba
Nový župan Marian Kotleba počas tlačovej besedy o výsledkoch 2. kola volieb poslancov a predsedov do orgánov samosprávnych krajov - vyšších územných celkov v Banskobystrickom samosprávnom kraji. Banská Bystrica, 24. november 2013. Foto: SITA/Ján Viazanička

RIMAVSKÁ SOBOTA 5. decembra (WEBNOVINY) – Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba by mal vystúpiť v Národnej rade Slovenskej republiky na tému vysokej miery nezamestnanosti v okrese Rimavská Sobota.

Na piatkovom výjazdovom zasadnutí v Rimavskej Sobote ho o to v uznesení k analýze sociálno-ekonomickej situácie Rimavskosobotského okresu požiadalo na návrh poslancov z tohto okresu krajské zastupiteľstvo. Za návrh hlasovalo 21 poslancov, čo bolo vyše 55 percent prítomných.

Primátor je za Kotlebovo vystúpenie v parlamente

Podľa krajského poslanca a primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka, ktorý bol jedným z predkladateľov uznesenia, bude musieť predseda parlamentu umožniť Kotlebovi vystúpiť, keďže o to nebude žiadať sám župan, ale je to žiadosťou krajského zastupiteľstva.

Ako ďalej Šimko pre agentúru SITA uviedol, od Kotlebovho vystúpenia v parlamente si sľubuje, že vláda sa začne seriózne zaoberať nezamestnanosťou v okrese Rimavská Sobota a reálne niečo robiť pre jej zníženie. „Čakám napríklad, že sa bude stavať rýchlostná cesta R2, že sa dajú stimuly podnikateľom, ktorí pôjdu do tohto regiónu,“ uviedol Šimko. V okrese Rimavská Sobota je takmer 35-percentná nezamestnanosť.

Kotleba sa má ospravedlniť Tisovčanom

Diskusia k analýze sociálno-ekonomickej situácie okresu Rimavská Sobota bola chvíľami emotívna. Poslanec Peter Mináč, ktorý je od roku 1990 nepretržite primátorom Tisovca, predsedu kraja vyzval, aby sa verejne ospravedlnil Tisovčanom za to, že začiatkom novembra na stretnutí s občanmi tohto mesta povedal, že Tisovec je čierna diera.

Zároveň ho v súvislosti s nečerpaním prostriedkov na projekty z eurofondov vyzval, že ak nie je schopný vykonávať funkciu predsedu BBSK, nech radšej odstúpi. Kotleba na to Mináča nazval majstrom demagógie a vyzval ho, aby si to s ním vybavil po zasadnutí zastupiteľstva medzi štyrmi očami. Uviedol, že Tisovec nazval čiernou dierou v súvislosti s tým, aká je tam perspektíva na slušný život a v súvislosti s možnosťami zamestnania a demografickým vývojom.

Po zasadnutí zastupiteľstva Kotleba pre médiá uviedol, že požiadavka poslancov bola preňho prekvapením. „Som tým uznesením zaviazaný. Budem musieť pár dlhých dní a nocí stráviť nad tým, aby som zodpovedne, komplexne podal túto problematiku v národnej rade. Uvidíme, či sa tam dostanem a ako sa to celé vyvinie,“ povedal Kotleba s tým, že bude vychádzať z dnes prerokovanej analýzy sociálno-ekonomickej situácie okresu a doplní ju aj o poznatky od starostov a primátorov. „Vidím to ako výzvu nielen pre mňa, ale aj pre poslancov v parlamente, aby sa necenzurovane dozvedeli o tom, ako sa na juhu Banskobystrického kraja ťažko žije,“ dodal Kotleba.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Marian Kotleba
Firmy a inštitúcie BBSK Banskobystrický samosprávny kraj (VÚC)