Fico: Smer je pilierom stability, opozícia ponúka nenávisť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda strany Smer-SD Robert Fico počas slávnostného snemu strany Smer-SD pri príležitosti 15. výročia založenia strany. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

NITRA 6. decembra (WEBNOVINY) – Smer-SD tvorí podľa predsedu strany Roberta Fica základný pilier stability politického systému na Slovensku, ktorého protikladom je zdevastovaná opozícia. Ako povedal v päťdesiatminútovom prejave na slávnostnom Sneme Smeru-SD v Nitre, 15 rokov, ktoré v sobotu Smer-SD oslavuje, na slovenskej politickej scéne je dlhovekosť.

Podľa neho základom stability je integrácia stredoľavej scény. Delenie a zánik opozičných strán, súboj o lídra pravice, vyvolávajú vo Ficovi obavy, či existuje skutočná alternatíva vláde. „Je na voličoch, aké rozhodnutie príjmu v marci 2016. Je otázne, či si Slovensko môže dovoliť experimenty. Smer-SD ponúka zaručenú stabilitu a predvídateľnosť rozhodnutí,“ vyhlásil s tým, že za 15 rokov zo Smeru vybudovali jasnú sociálnodemokratickú alternatívu. „O sociálnej demokracii len nehovoríme, ale jej princípy uskutočňujeme v každodennom živote,“ dodal.

Voliči musia viac cítiť

To, čo opozícia predvádza, je podľa Fica alternatíva nenávisti. Smer rešpektuje, že na Slovensku žijú ľudia aj s iným názorom. Pri nevyberaných útokoch na voličov Smeru sa za nich musí strana razantnejšie postaviť, dodal „Naši voliči nás musia viac cítiť. V marci 2016 budú voliči rozhodovať, či chcú stabilitu, alebo zlepenec, reálnu alternatívu, alebo alternatívu nenávisti bez programovej a hodnotovej ponuky,“ uviedol Fico.

Obrazom: Vládny Smer oslavuje, personálne zmeny nechystá

Fico zdôraznil, že Smer je po 15 rokov najväčšou a najsilnejšou stranou na Slovensku. Musí však začať pracovať na svojej budúcnosti. „Nemáme sa dôvod krčiť alebo sa správať defenzívne. Nech nás to, čo sme dosiahli, vedie k výzvam dnešných dní,“ povedal. Fico by očakával, že rok a pol pred voľbami bude Smer viesť dlhé debaty o štátnom rozpočte, v NR SR však bola tento týždeň najkratšia rozprava k rozpočtu v celej histórii Slovenska.

Fico priznal, že v Smere robia aj chyby

„Opozícia nevie a nemôže s nami súperiť na poli hospodárskeho a sociálneho vývoja, ponúka len nenávisť. Za podpory výraznej časti médií sa snaží vytvoriť o Smere ten najnegatívnejší obraz,“ zdôraznil. KDH na čele s neúspešným ministrom dopravy podľa Fica organizuje odvolávanie ministra dopravy. Vyzval preto opozíciu, aby prestala so zbytočnými návrhmi na odvolávanie ministrov a balkanizáciou slovenskej politiky. „Vyzývam opozíciu, aby išla do normálneho parlamentného hodnotového súboja,“ vyhlásil.

Fico priznal, že v Smere robia aj chyby, ale podľa neho ani jedna strana a vláda nemala takú váhu zodpovednosti ako jeho strana od roku 2012. Ocenil však to, že nikto z predstaviteľov Smeru sa nenechal vtiahnuť do opozičného programu nenávisti.

„To však neznamená, že budeme ticho. Treba pripomenúť, kto organizuje program nenávisti a zvoláva mítingy. Sú to ľudia, ktorí boli súčasťou vlády Mikuláša Dzurindu a Ivety Radičovej,“ povedal s tým, že Smeru dnes vyčítajú schránkové firmy, pritom tie kedysi financovali dnešné štandardné opozičné strany. „Zabudol exminister vnútra, že najdrahšia Fabia stála 80 000 eur?“ dodal.

Video: Úvod slávnostného Smeru – SD

Slovensko je v zahraničnej politike spoľahlivým partnerom

V zahraničnej politike je podľa Fica Slovensko spoľahlivým partnerom. „Hráme vo vyššej lige, ako by nám prislúchalo podľa veľkosti krajiny,“ uviedol. Smer je podľa neho dôsledným obrancom národných záujmov v ekonomike.

Fico vytýčil pre Smer aj najbližšie úlohy. Prvou je posilnenie istôt ľudí zmiernením dopadov krízy. V rámci možností štátneho rozpočtu sa má podľa neho zrealizovať do marca 2015 druhý balík sociálnych opatrení. Smer chce v roku 2015 podporiť cenovú stabilitu, predovšetkým ceny energií. Pokračovať bude aj boj proti nezamestnanosti mladých ľudí a rovnako aj tlak na rast miezd. Predseda Smeru avizoval, že aj na budúci rok porastie minimálna mzda.

Premiér tiež v prejave zablahoželal dnešným oslávencom Mikulášom, osobitne Mikulášovi Dzurindovi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie SMER-SD