Na vyrovnaný rozpočet môžeme zabudnúť, tvrdí podpredseda KDH

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 6. decembra (WEBNOVINY) – Po zmenách v parlamente môžu Slováci podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka na vyrovnaný rozpočet v roku 2017 zabudnúť. Ako povedal v sobotu pre agentúru SITA, poslanci za vládnu stranu totiž navýšili výdavky rozpočtu o neuveriteľných 800 miliónov eur, príjmy však zvýšili len o 300 miliónov eur.

„Výsledkom bude výrazný nárast deficitu oproti pôvodným plánom, konkrétne o pol miliardy eur. Pôvodne mal byť deficit verejných financií v roku 2015 na úrovni 2 percent HDP, teraz bude až 2,5 percenta HDP. Je nereálne, aby o dva roky neskôr bol na úrovni nuly. Hlavne, keď rok 2016 bude volebným rokom a predseda vlády už prejavil chuť pokračovať v míňaní peňazí na rôzne populistické balíčky,“ vyhlásil Moravčík.

Minister financií rezignáciu vlády na jej vlastný cieľ nechce podľa predsedu KDH priznať. V záverečnom slove k rozpočtu dokonca podľa neho zavádzal verejnosť tým, že „rozpočet upevňuje naše smerovanie k vyrovnanému rozpočtu v roku 2017“. „V skutočnosti to je naopak. Jeho vyjadrenia sú tak pravdivé ako tvrdenia Roberta Fica v roku 2007, že stihne postaviť diaľnicu do Košíc do roku 2010. Ako vidíme, diaľnica do Košíc stále nestojí a rovnako ani vyrovnaný rozpočet tak skoro nebude,“ konštatoval Moravčík.

Dobrá vláda by sa mala podľa podpredsedu KDH snažiť dosiahnuť vyrovnaný, teda nedeficitný rozpočet čo najskôr. Pretože deficity znamenajú pôžičky a za pôžičky musíme platiť každý rok úroky. „Tie sú už také obrovské, že by stačili viac ako 100-tisíc ľuďom na vyplácanie priemernej mzdy počas celého roka,“ povedal s tým, že okrem toho bude treba každú pôžičku slovenskej vlády splatiť daňami našich ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia