Petícia proti základni NATO v Poprade pohorela na nezáujme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nato
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 7. decembra (WEBNOVINY) – Petícia za vyhlásenie referenda v Poprade o logistickej základni NATO sa skončila neúspechom.

„Pre nezáujem oslovených o podporu ďalšieho pokračovania petície, keďže na jej odovzdanie poslancom Mestského zastupiteľstva v Poprade bolo potrebných 30 percent podpisov oprávnených voličov, teda aspoň 13-tisíc podpisov, sme 1. decembra túto petičnú akciu ukončili,“ informoval František Bednár, ktorý je zodpovedný pre styk s orgánmi verejnej správy tejto petície.

Petíciu za vyhlásenie mestského referenda o umiestnení logistickej základne spustili 12. septembra. Išlo o reakciu na ponuku prednesenú na summite NATO prezidentom Andrejom Kiskom. Do 15. novembra petíciu podpísalo 1826 občanov.

„Podpisovú akciu naši dobrovoľníci uskutočňovali v uliciach mesta bez nároku na odmenu, na úkor voľného času a za vlastné finančné prostriedky,“ povedal Bednár. „Vybudovaním základne sa v prípade vojnového konfliktu zásadne zmení bezpečnostná situácia regiónu, pretože Poprad by sa stal primárnym vojenským cieľom,“ uvádza sa v znení petície.

Slovensko na summite NATO v britskom Walese začiatkom septembra v rámci budovania síl rýchlej reakcie ponúklo Aliancii možnosť využitia logistického skladu na našom území. Šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák v septembri upozornil, že ide o ponuku na využitie skladu, čo podľa neho nemá nič spoločné so základňou. Okrem toho nie je isté, či NATO ponuku využije.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy