Radičovej dôvody, prečo nevstúpiť do politiky, sa posilňujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Iveta radicova
Premiérka SR Iveta Radičová počas XII. ročníka Hodnotiacej konferencie zahraničnej politiky Slovenskej republiky za rok 2010. Bratislava, 28. apríl 2011. Foto: SITA/Nina Bednáriková

BRATISLAVA 8. decembra (WEBNOVINY) – Na odpovedi expremiérky Ivety Radičovej nevrátiť sa do politiky sa zatiaľ nič nemení. „Odpovedám vždy rovnako celý čas po odchode z vrcholovej politiky. Na mojom rozhodnutí pokúsiť sa o návrat na slovenskú politickú scénu sa zatiaľ nič nemení,“ povedala v rozhovore pre agentúru SITA s tým, že vo svete je premiér doživotné zaradenie.

Bývalá premiérka si pri páde vlády vôbec nevedela predstaviť akýkoľvek návrat do politiky. „Shakespeare nenapísal – nikdy nehovor nikdy. My sme si to tak zjednodušili. On to napísal presnejšie. Teda, že človek zaujíma dnes stanovisko na základe minulej i dnešnej skúsenosti, ktorá však zajtra opäť môže byť iná. Po troch rokoch sa dôvody nevstúpiť už do slovenského politického ringu iba posilňujú,“ povedala Radičová.

Politickú scénu ovláda pragmatizmus

Pokračovala: „V uplynulom čase som sa rozprávala s viacerými predstaviteľmi stredopravých strán, ale ak sa v zásadných otázkach, ako sú reflexia minulosti, riešenia a spoločný postup rozchádzajú, perspektíva spolupráce je v nedohľadne. O to viac, že na politickej scéne prevláda pragmatizmus, čím sa stierajú ideové a programové špecifiká a rozdiely. Rozpráva sa, kto s kým a za koho peniaze môže uspieť vo voľbách, teda o mechanizme moci, ale nie o zmysle, teda o riešeniach a spolupráci v prospech občanov. Na základe minulej ale aj dnešnej skúsenosti platí moje ‚nie‘ pre úvahy o možnom návrate na slovenskú politickú scénu,“ vyhlásila.

Radičová tvrdí, že by bolo absurdné, keby povedala, že nesleduje politické dianie. „Sledujem ho veľmi intenzívne,“ konštatovala. Snaží sa byť užitočná tam, kde o jej podporu a pomoc stoja, doma aj v zahraničí.

„Dostávam ponuky a pozvania, reprezentujem Slovensko na medzinárodných politických fórach, oslovili ma na členstvo v Madridskom klube prezidentov a premiérov z celého sveta. Zdá sa, že je to aktivita, ktorá má zmysel a ktorá ma vtiahla do politiky, ale inde a inak,“ povedala. Na členstvo v prestížnom klube dostala ponuku ako jediná politička (politik) zo Slovenska.

Krízu treba podľa Radičovej riešiť medzinárodne

„Aj keď si to mnohí azda neuvedomujú, sú v našej spoločnosti vážne problémy, ktoré je potrebné riešiť na medzinárodnej úrovni. Takým problémom je napríklad kríza a jej dôsledky.“ Podľa Radičovej nie je možné pomôcť iným, ak nemá človek silný vnútorný motív a odhodlanie. „Snažím sa byť užitočná spôsobom, ktorý nie je útekom ani vnucovaním sa,“ zdôraznila.

Expremiérka nedávno pomáhala s niektorými vecnými návrhmi, riešeniami a námetmi do programu strany Most-Híd. „Nie je to však len o strane Most-Híd či politike na Slovensku. Som k dispozícii vždy, keď je záujem konzultovať vecné riešenia, najmä v oblastiach protikorupčných opatrení a otvoreného vládnutia, v ktorých sme prijali zásadné opatrenia a ktoré treba udržať a ďalej rozvíjať. Pokiaľ riešenia použijú aj politici na Slovensku, poteší ma to,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta Radičová