V kauze, pre ktorú padol Ľubomír Galko, objavili nové skutky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ľubomír Galko
Podpredseda SaS Ľubomír Galko Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 8. decembra (WEBNOVINY) – Vo vyšetrovaní kauzy odpočúvania novinárov, pre ktorú skončil vo funkcii vtedajší minister obrany Ľubomír Galko, našli nové skutky.

Konanie trvá takmer tri roky

„Objavili sa tam ďalšie skutky, teraz, po toľkých rokoch. Neviem, prečo sa na ne neprišlo predtým,“ povedal v pondelok pred novinármi generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Šéf prokuratúry nechcel spresniť, či ide o ďalšie odpočúvania, alebo o aké skutky ide. Kauzu chcela prokuratúra uzavrieť do konca novembra, ale nepodarilo sa to. Vyšetrovanie preto dali preveriť.

Prvú previerku spisov v tejto kauze robil námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky v lete. Analýza ukázala, že trestné konanie trvá takmer tri roky, čo je neadekvátna a neprimeraná dĺžka. Generálna prokuratúra chcela prípad uzavrieť najprv do konca septembra, potom lehotu na ukončenie prípravného konania posunuli na 28. novembra.

Trestnú vec analyzujú

Lehotu však dozorujúci prokurátor Jozef Čentéš nestihol. Nariadili preto ďalšiu previerku. Jej výsledky ešte Čižnár nepozná. „Vykonal som previerku vyšetrovacieho aj dozorového spisu,“ vyjadril sa Šufliarsky s tým, že o výsledkoch bude najprv informovať generálneho prokurátora. „Trestná vec je náležite analyzovaná a je jej venovaná dostatočná pozornosť,“ dodal.

Kauza odpočúvania prepukla v novembri 2011, keď viaceré médiá informovali o operácii v rámci Vojenského obranného spravodajstva. To odpočúvalo mobilný telefón vtedajšieho generálneho riaditeľa televízie TA3 Michala Gučíka ako aj niekoľkých novinárov z denníka Pravda a ďalších ľudí. V dôsledku aféry prišiel o kreslo vtedajší minister obrany Galko zo SaS. V kauze je obvinený bývalý šéf Vojenského obranného spravodajstva Pavol B. a ďalší štyria vojenskí agenti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jaromír ČižnárJozef Čent隼ubomír GalkoPeter Šufliarsky
Firmy a inštitúcie GP Generálna prokuratúra SR