Slovenské súdy dostanú miliónovú injekciu od Bruselu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Europska unia sud
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 14. decembra (WEBNOVINY) – Na lepšie služby verejnej správy a efektívnejšie súdy dal Brusel Slovensku 335 miliónov eur. Európska komisia schválila Operčaný program Efektívna verejná správa.

Projekty môžu predkladať štátne aj neštátne subjekty, teda profesijné združenia či mimovládky. „Program má jediného prijímateľa a tým je občan, ktorý bude postupne vnímať zlepšenie fungovania vo všetkých oblastiach verejnej správy, ako na úrovni štátnej, tak aj samosprávy,“ povedal na tlačovej besede minister vnútra Robert Kaliňák. Operačný program je podľa neho akási nadstavba pre reformu verejnej správy ESO z dielne rezortu vnútra.

Súdnictvo dostane desiatky miliónov

„Riešime, ako lepšie spravovať túto krajinu, ako formovať jej služby tak, aby dávali zmyslel pre prijímateľov,“ dodala generálna riaditeľka Sekcie európskych programov ministerstva vnútra Rut Erdélyiová. Podľa Erdélyiovej očakávajú, že predkladané projekty sa budú týkať zlepšenia procesov vo verejnej správe a spoločného strategického plánovania. „Budeme financovať analýzy, vzdelávacie a rozvojové projekty pre ľudí vo verejnej správe,“ priblížila.

Do súdnictva pôjde z operačného programu 40 miliónov eur. Minúť sa majú na zlepšenie fungovania súdov či na projekty pre obete trestných činov. „Výsledkom má byť, aby súdne procesy trvali kratšie,“ vysvetlila Erdélyiová.

Zapojiť sa môže aj tretí sektor

Do čerpania eurofondov z tohto programu sa môže zapojiť aj tretí sektor. „Je to veľká príležitosť prijať nové prístupy, aby občan v tejto krajine raz pociťoval, že výkon štátnej služby je tu pre neho a je funkčný,“ uviedol splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti Martin Giertl.

Operačný program vypracovalo ministerstvo vnútra, je súčasťou programovacieho obdobia na roky 2014 až 2020. Prerozdelenie financií nepôjde cez agentúru, riadiť ho bude rezort. Od septembra vznikla na ministerstve vnútra sekcia európskych programov. Tím 150 ľudí sa v nej stará o tri operačné programy. Prvé výzvy na predkladanie projektov chcú zverejniť začiatkom budúceho roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Kaliňák