Smeráci neprelomili Kiskovo veto, Tomanová spadla zo schodov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Parlament
Foto: Ilustračné foto SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 9. decembra (WEBNOVINY) – Poslancom NR SR sa nepodarilo prelomiť veto prezidenta SR Andreja Kisku pri novele Obchodného zákonníka, pretože Smer-SD nemal v rokovacej sále dostatok hlasov.

Na hlasovaní chýbali napríklad predsedovia samosprávnych krajov Jaroslav Baška a Juraj Blanár, či poslanci Ľuboš Blaha, Otto Brixi, Viera Tomanová, Viliam Holeva, Mojmír Mamojka a Mária Janíková. Smer-SD má v parlamente 83 poslancov. Niektorí z nich však hlasovanie o Obchodnom zákonníku nestihli, na ďalších však už nechýbali.

Podľa poslanca NR SR za Smer-SD Antona Martvoňa niektorí poslanci naozaj nestačili dobehnúť. „Niekedy sa to stane. Je to veľký klub. Na ceste k parlamentu je totiž rozkopaná cesta a púšťajú autá len v jednom pruhu. Zjavne si to teda niektorí moji kolegovia zle vypočítali,” obhajoval pred novinármi neúčasť niektorých vládnych poslancov Martvoň.

Podľa neho sa viacerí sťažovali na dopravné zápchy a nestihli dobehnúť. Toto hlasovanie zrejme nezostane bez odozvy. Prekvapený predseda parlamentu Peter Pellegrini si totiž okamžite pýtal výpis z hlasovania.

Neprelomenie veta je podľa Laššákovej zlyhaním

Neprelomenie veta prezidenta pre chýbajúcich poslancov je podľa predsedníčky poslaneckého klubu Smer-SD Jany Laššákovej zlyhanie, ktoré by sa nemalo opakovať. Ako povedala v utorok pre agentúru SITA, to, čo sa stalo pri vrátenom zákone, klub veľmi mrzí, pretože ešte sa mu niečo také nestalo.

„Vedela som, že sú ospravedlnení piati poslanci a bola som presvedčená, že 76 poslancov na hlasovaní bude. Stalo sa, že Viera Tomanová išla do sály, ale spadla na schodoch. Juraj Blanár meškal tri sekundy, Jaroslav Baška prišiel trochu neskôr. Rozobrali sme to v klube, pretože dochvíľnosť musí byť,“ povedala Lašáková. Podľa nej musia byť poslanci v klube kolegiálni. „Musíme mať istotu, že minimálne 78 poslancov by na hlasovaní malo byť. Rozobrali sme si to. Meškajúci poslanci sa ospravedlnili. Máme ponaučenie. Stalo sa to prvýkrát,“ dodala.

Hlava štátu vrátila legislatívu na opätovné prerokovanie do parlamentu s návrhom, aby ju zákonodarcovia neprijali ako celok. Na prelomenie veta je potrebná nadpolovičná väčšina zo všetkých 150 poslancov. Za novelu však opätovne hlasovalo len 75 z nich.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaroslav BaškaJuraj BlanárĽuboš BlahaMojmír MamojkaOtto BrixiPeter PellegriniViera Tomanová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky