Rozpočet na obranu sa zvyšovať nebude, rozhodol parlament

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovenskí vojaci sa vrátili z Cypru z misie OSN
Slávnostný nástup profesionálnych vojakov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Ozbrojených síl Maďarska, ktorí sa vrátili z mierovej misie OSN UNFICYP na Cypre. Nitra, 25. september 2014. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 9. decembra (WEBNOVINY) – Parlament v utorok neschválil ústavný zákon o pravidelnom zvyšovaní rozpočtu rezortu obrany tak, aby v roku 2020 predstavoval 1,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Návrh neúspešne predkladali nezaradený poslanec Daniel Lipšic, poslanec za OĽaNO Richard Vašečka a nezaradený Juraj Droba.

„V dnešnej situácii, aká je vo svete, nezvyšovať rozpočet na obranyschopnosť krajiny považujem za vlastizradu. Ak premiér tvrdí, že zvyšovanie rozpočtu na obranu je amorálne, tak ja si myslím pravý opak. Amorálne je vystavovať ľudí na Slovensku riziku toho, že obranyschopnosť krajiny nebude zabezpečená. Musíme sa spoliehať sami na seba,“ argumentoval Lipšic.

Exminister vnútra a spravodlivosti považuje za škandalózne, že kým prezident Andrej Kiska po dohode s vládou na medzinárodnej pôde oznámi, že Slovensko zvýši výdavky v rezorte obrany, vláda neskôr informuje, že sa na to nechystá. Lipšic pripomenul, že viaceré krajiny sa na zvyšovaní rozpočtu rezortu obrany dohodli konsenzom. Opoziční poslanci navrhovali, aby sa výdavky na obranu každoročne zvyšovali o jednu desatinu percenta HDP, aby v roku 2020 predstavoval rozpočet rezortu obrany 1,6 percenta HDP. Nápad vlády Roberta Fica, aby rozpočet na obranu rástol až od roku 2016, teda od pôsobenia nového kabinetu, považuje Lipšic za farizejský a nekorektný.

„Návrh ústavného zákona má ambíciu naplniť dva hlavné ciele – zlepšiť obranyschopnosť SR zabezpečením prostriedkov na kvalitnejšie vybavenie ozbrojených síl a tiež zvýšiť dôveryhodnosť Slovenska ako spojenca v rámci Severoatlantickej aliancie,“ vysvetlil Lipšic. Opoziční zákonodarcovia zároveň chceli, aby pri dosiahnutí hodnoty 1,6 percenta HDP v roku 2020 výška rozpočtu rezortu obrany neklesala pod túto hranicu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrej KiskaDaniel LipšicJuraj DrobaRichard Vašečka
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SRNR SR Národná rada Slovenskej republiky