Premiéri V4 nekomentovali Ficove vyjadrenia o veľkej vojne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Stretnutie premiérov krajín V4
Zľava: Predseda vlády Maďarska Viktora Orbán, prezident Švajčiarska Didier Burkhalter, predseda vlády SR Robert Fico, predseda vlády Českej republiky Bohuslav Sobotka a predsedníčka vlády Poľska Ewa Kopáczová na TB po skončení Summitu predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a prezidenta Švajčiarska. Bratislava, 9. december 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 9. decembra (WEBNOVINY) – Predsedovia vlád krajín V4 na utorkovom spoločnom stretnutí v Bratislave hovorili aj o bezpečnostnej situácii v súvislosti s dianím na Ukrajine.

Fico nedávno hovoril o vypuknutí veľkého konfliktu

Nedávne vyjadrenie slovenského premiéra Roberta Fica o hrozbe veľkého vojenského konfliktu s pravdepodobnosťou vypuknutia až 70 percent však komentovať nechceli. Premiér Maďarska Viktor Orbán spolu s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom zhodne povedali, že nechcú komentovať vyjadrenia ostatných predsedov vlád V4.

Sobotka zároveň zdôraznil, že kríza na Ukrajine je najvážnejšia bezpečnostná kríza a najväčšia bezpečnostná výzva od konfliktu na Balkáne po rozpade Juhoslávie. Poľská premiérka Ewa Kopacz uviedla, že konflikt sa dá zvládnuť, no celý svet musí byť v otázke riešenia jednotný, keďže len jednomyseľnosť môže zažehnať konflikt.

Zdôraznila, že nesúhlasí, aby sa narušila integrita štátu a anexia územia nie je v súlade s pravidlami. Kopacz zároveň dodala, že sankcie sú jediná metóda, ako zabrániť tomu, čo sa deje na Ukrajine. Európska únia by mala byť podľa poľskej premiérky pripravená aj na tretí balík sankcií. Sobotka k otázke sankcií voči Rusku dodal, že aj keď každá krajina má svoje vlastné záujmy, krajiny V4 vždy podporili dosiahnutie zhody a spoločné stanovisko.

V4 vidí priestor na posilnenie švajčiarskych investícií

Krajiny Visegrádskej štvorky a Švajčiarsko majú záujem posilňovať vzájomné väzby v oblasti obchodu či investícií, považujú to za dôležitú súčasť zvyšovania konkurencieschopnosti svojich ekonomík. „Švajčiarsko je druhým najväčším investorom v krajinách Európskej únie, avšak z celkového objemu má investičné zastúpenie v krajinách V4 na úrovni nižšej ako šesť percent,“ vyhlásil premiér SR Robert Fico po rokovaní predsedov vlád krajín V4 a prezidenta Švajčiarska. Stretnutie sa konalo v Bratislave pri príležitosti slovenského predsedníctva vo V4.

Český premiér Bohuslav Sobotka podotkol, že krajiny V4 sú silnou priemyselnou základňou v rámci EÚ. Ako tvrdí, podmienky, ktoré tú existujú pre podnikanie, ako makroekonomická stabilita či vzdelaná kvalifikovaná pracovná sila, vytvárajú podľa jeho slov príležitosti pre ďalšie švajčiarske investície v regióne. „To, čo chcem zdôrazniť, to je silný záujem na spolupráci v oblasti nových technológií, v oblasti inovácií, podpory vedy a výskumu v rámci spoločných vedeckých a výskumných projektov, ktoré by mohli práve súvisieť s modernizáciou priemyslu, ktorý je v krajinách skupiny V4,“ povedal Sobotka.

Výsledkom stretnutia na najvyššej úrovni bolo prijatie spoločného vyhlásenia, v ktorom krajiny konštatujú, že sú pripravené pokračovať v spolupráci na rôznych úrovniach. Ako uviedol slovenský premiér, potenciál vidia vo výmene skúseností a know-how, ktoré ma Švajčiarsko v oblasti výskumu, inovácií a moderných technológií či v organizovaní investičných a obchodných seminárov. „Švajčiarsko je na poprednom mieste a pokiaľ môžeme prepojiť všetky tieto dynamické vplyvy a môžeme využiť kapitál a všetky skúsenosti Švajčiarska, môže tento región ďalej rásť,“ vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán. V4 a Švajčiarsko už spolupracujú na viacerých veľkých medzinárodných výskumných projektoch, príkladom môže byť vedecká organizácia CERN v Ženeve.

Stretnutie premiérov krajín V4
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bohuslav SobotkaRobert FicoViktor Orbán
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka