Negramotný starosta Žehry môže skončiť vo väzení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rómovia
Foto: Archívne foto SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 9. decembra (WEBNOVINY) – Starosta Žehry Ivan Mižigár môže skončiť vo väzení, informovali Správy RTVS. Za nehospodárne nakladanie s peniazmi obce mu v utorok uložil súd trest odňatia slobody 15 mesiacov, pričom výkon trestu podmienečne odložil.

Obhajoba bola postavená na starostovej negramotnosti

Okresný súd v Spišskej Novej Vsi starostovi zároveň zakázal vykonávať verejne volenú funkciu na 24 mesiacov. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. Obhajca, ktorý postavil obhajobu starostu na jeho negramotnosti, sa proti verdiktu odvolal.

Na starostovskej stoličke v Žehre sedeli posledné roky bratranci Marián a Ivan Mižigárovci. Marián je v súčasnosti vo väzení, kde je pre kupliarstvo. Súčasného starostu uznal dnes súd za vinného z porušenia zákona pri správe cudzieho majetku. Obci zároveň musí nahradiť škodu 2 900 eur. Šafárenie s obecnými peniazmi potvrdil Najvyšší kontrolný úrad, ktorý urobil v obci kontrolu za rok 2010.

Starosta môže o mandát prísť

Obec pritom nedokázala zdokladovať preplácanie bločkov za pohonné látky. Starosta tiež uzavrel zmluvu, na základe ktorej bývalý hlavný kontrolór neoprávnene poberal plat aj ako sociálny pracovník. Keďže starosta nevie čítať ani písať, išlo podľa obhajoby o nevedomý postup. Negramotnosť však sudca nepovažuje za ospravedlnenie pri nezákonnom konaní starostu.

Neprávoplatne odsúdený starosta ako staronový víťaz komunálnych volieb v Žehre opäť zloží starostovský sľub. O mandát môže prísť, až keď právoplatne rozhodne odvolací súd.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia