Odídenec z SDKÚ Novotný sa vzdal funkcie predsedu výboru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Novotný
Viliam Novotný Foto: SITA/Branislav Račko

BRATISLAVA 10. decembra (WEBNOVINY) – Viliam Novotný v stredu končí vo funkcii predsedu parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. Ako povedal pre agentúru SITA, listom oznámil predsedovi NR SR Petrovi Pellegrinimu, že sa vzdáva funkcie.

Dôvodom je, že odchádza z SDKÚ-DS, teda zo strany, ktorá ho do funkcie nominovala. Novotný tak v utorok večer viedol schôdzu výboru posledný raz.

Novotný šéfoval výboru necelý rok

Viliam Novotný bol šéfom výboru necelý rok. Do funkcie bol zvolený vlani 17. decembra. Vo funkcii nahradil Miroslava Beblavého, ktorý sa postu vzdal tiež po tom, čo vystúpil z SDKÚ-DS. Podľa povolebných dohôd právo nominovať predsedu výboru pre nezlučiteľnosť funkcií má práve SDKÚ-DS. Novotný bol vtedy podpredsedom tejto strany. Odchod z SDKÚ-DS ohlásil v novembri. V súčasnosti už zakladá novú stranu Šanca spolu s Evou Babitzovou.

Koncom novembra sa vzdal funkcie predsedu Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor. Dôvod mal rovnaký ako Novotný – odchod z SDKÚ-DS. Fedor 19. novembra vystúpil z SDKÚ-DS aj z jej poslaneckého klubu v NR SR. V parlamente pôsobí ako nezaradený poslanec. Ohlásil svoj vstup do strany Sieť Radoslava Procházku.

Parlament musí zvoliť troch šéfov výborov

Parlament si bude zrejme voliť nových troch predsedov parlamentných výborov ešte na decembrovej schôdzi. „Máme ambíciu zvoliť predsedov výborov na decembrovej schôdzi,“ povedala v stredu pre agentúru SITA podpredsedníčka NR SR Jana Laššáková. Zároveň upozornila, že v Rokovacom poriadku je stanovené, ako sa výbory konštituujú.

Niektoré sa tvoria podľa príslušnosti k poslaneckému klubu. „Dnes z pôvodných šiestich klubov fungujú len štyri. Predseda NR SR zvolá poslanecké grémium, aby sa k tomu mohli vyjadriť zástupcovia jednotlivých klubov,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana LaššákováMartin FedorViliam Novotný
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana