Hlina chce, aby sa za nezaplatenie pokuty konfiškovali veci

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Hlina
Foto: SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 10. decembra (WEBNOVINY) – Zlepšiť vymáhanie pokút udelených páchateľom priestupkov chce novelou zákona o priestupkoch nezaradený poslanec Národnej rady SR Alojz Hlina. Parlament v stredu Hlinov návrh posunul do druhého čítania.

Hlina presadzuje odobratie veci

Opozičný poslanec presadzuje, aby páchateľom, ktorí pokutu za priestupok nezaplatia na mieste, mohol konajúci orgán odobrať akúkoľvek hnuteľnú vec podľa vlastnej úvahy, a to až do okamihu zaplatenia pokuty, po ktorom by túto vec bezodkladne vrátil.

„Odobratie veci by nebolo možné vykonať, ak vec slúži alebo má slúžiť na zabezpečenie základných životných potrieb, alebo ak je jej hodnota v nápadnom nepomere k povahe priestupku,“ uvádza Hlina.

Opozičný poslanec si od novely sľubuje predovšetkým lepšiu vymáhateľnosť verejného poriadku v centrách slovenských miest. „Je fľaša vína základnou životnou potrebou? Nie je. Cigarety? Nie. Tak ich môžete zobrať skupinke, ktorá v centre mesta neporiadkom terorizuje ostatných,“ vysvetlil Hlina.

Návrh má zamedziť zneužívaniu bločkov

Právnou normou opozičný poslanec reaguje na situácie, keď v blokovom konaní nemôže páchateľ priestupku zaplatiť pokutu na mieste. Podľa súčasnej právnej úpravy, ak nemôže páchateľ priestupku zaplatiť pokutu na mieste, vydajú mu blok s poučením o spôsobe zaplatenia pokuty, o lehote jej zaplatenia a následkoch nezaplatenia pokuty.

Prevzatie tohto bloku páchateľ priestupku potvrdí. Novelou chce Hlina zamedziť zneužívaniu spomínaného inštitútu zo strany osôb, ktoré už v momente prevzatia bloku vedia, že nezaplatia udelenú pokutu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alojz Hlina
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky