Situácia na Ukrajine dáva dôvod na optimizmus, tvrdí Lajčák

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 10. decembra (WEBNOVINY) – Situácia na Ukrajine sa vyvíja dynamicky. Ak pred desiatimi dňami boli dôvody mať veľké obavy, dnes sú dôvody, aby sme boli optimistickí a verili, že veci sa pohnú dobrým smerom, vyhlásil v stredu pre média minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Zdôraznil, že trend pre dnešný deň je pozitívny. Doplnil, že bola dohodnutá demarkačná línia, od ktorej sa bude sťahovať vojenská technika a to je zásadný predpoklad, aby sa nastolilo prímerie.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Minister Lajčák spolu s kolegami z Visegrádskej štvorky (V4) navštívi na budúci týždeň Ukrajinu. Bude to jedna z prvých, ak nie vôbec prvá zahraničná návšteva po sformovaní novej ukrajinskej vlády.

„Chceme dať najavo, že pre nás ako susedov Ukrajiny, je dianie v tejto krajine dôležité,“ vyhlásil. Ministri chcú na Ukrajine hovoriť o konkrétnej pomoci. Zobrali sme si ako krajiny V 4 patronát nad niekoľkými oblasťami a budeme hovoriť o tom, ktorá z krajín chce v čom pomáhať. Lajčák zatiaľ nechcel spresniť, v čom bude spočívať slovenská pomoc. „Nechcem to avizovať dopredu, ale všetko je skoordinované a pripravené,“ doplnil.

Z bilaterálneho hľadiska bude slovenský šéf zahraničných vecí hovoriť o pripravovanom spoločnom rokovaní slovenskej a ukrajinskej vlády, ktoré bolo dohodnuté počas návštevy ukrajinského prezidenta Petra Porošenka na Slovensku. „Máme záujem, aby to bolo čo najskôr a čo najkonkrétnejšie,“ vyhlásil. Ak to nestihneme v januári, tak potom to bude určite vo februári. Spoločné rokovanie slovenskej a ukrajinskej vlády by malo byť blízko hraníc oboch krajín, doplnil Lajčák.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miroslav Lajčák
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka