Salmanovovci nepôjdu na slobodu, zostávajú naďalej vo väzbe

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Salmanov
Podnikateľov Salmanovovcov zachytilo ,v akcii' video. Foto: Youtube.com

BRATISLAVA 11. decembra (WEBNOVINY) – Podnikatelia otec Sergej Salmanov a syn Alexander Salmanov zostávajú vo väzbe. Rozhodol o tom Najvyšší súd SR, ktorý zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu o ich prepustení z väzby.

Agentúru SITA informovali z tlačového oddelenia Najvyššieho súdu SR. Dôvodom väzby je obava z úteku alebo to, že sa budú skrývať a tak by sa vyhli trestnému stíhaniu alebo trestu. Obaja tak zostávajú v leopoldovskej väznici.

Otec a syn si vypočuli tresty

Podnikateľov 3. decembra Špecializovaný trestný súd uznal vinných z podplácania bývalej riaditeľky daňového úradu v Šamoríne. Sergej Salmanov dostal trest väzenia na sedem rokov, jeho synovi Alexandrovi vymeral súd šesťročný trest. Pykať majú vo väznici s minimálnym stupňom stráženia. Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaní aj prokurátor sa voči nemu odvolali.

Otec a syn podplatili podľa súdu daniarku za výhody a garancie pri nadmerných odpočtoch DPH pre ich firmy. Niekdajšej riaditeľke šamorínskeho daňového úradu Márii Z. sľúbili za vybavenie bezproblémového vyplácania vratiek DPH desať percent z uplatnených odpočtov.

Odmenu jej vypočítali na 290-tisíc eur, Mária Z. napokon dostala 40-tisíc eur v hotovosti, za ktoré zaplatila akontáciu na auto, dovolenku či operáciu očí. Mária Z. na súde v pozícii svedka všetko potvrdila. Odmena zahŕňala aj poskytovanie informácií o odpočtoch a tiež vybavenie, aby odpočty nesprevádzali daňové kontroly alebo aby o kontrolách podnikatelia dopredu vedeli.

Prokurátor nepochodil na súde

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry nepochodil na súde s návrhom uložiť obžalovaným aj peňažný trest 50-tisíc eur. Neudelenie tohto trestu bude podľa vlastných slov namietať v podanom odvolaní.

Podľa prokurátora Sergej a Alexander v roku 2003 platili za spoluprácu aj vtedajšej riaditeľke Daňového úradu vo Veľkom Mederi, a to podľa toho istého scenára ako v roku 2010 s daniarkou v Šamoríne Máriou Z. Pri oboch podľa obžaloby Sergej Salmanov zaplatil, aby sa stali riaditeľkami. Prokurátor spomenul v záverečnej reči aj dohodu s riaditeľom Daňového úradu Dunajská Streda a podplácanie kontrolóra, ktorý chodil do firiem obžalovaných podnikateľov. Stíhaní sú samostatne.

Otec a syn Salmanovovci vinu z podplácania odmietajú. Obvinení sú aj v ďalších prípadoch závažnej ekonomickej trestnej činnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Salmanovovci