Zviera ostáva v zákone vecou, liberáli neuspeli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pes utulok
Foto: archívne, SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 11. decembra (WEBNOVINY) – Parlament vo štvrtok neschválil právnu úpravu na kontrolu množenia psov, ktorú navrhovali poslanci za SaS Martin Poliačik a Lucia Nicholsonová.

Liberáli chceli neúspešne zakázať akýkoľvek predaj psov bez registrácie. „Navrhujeme zaviesť povinnosť pre každého, kto bude chcieť predávať psy mimo chovateľských staníc registrovaných v chovateľských zväzoch, aby mal od veterinárnej správy potvrdenie o tom, že má vhodné podmienky na tento chov a že ich aj dodržiava,“ vysvetľovali.

Predaj bez registrácie by liberáli zakázali

Akýkoľvek predaj bez registrácie by mal byť podľa liberálov nelegálny. Návrh zavádzal povinnosť registrovať chov v prípade, že chovateľ má záujem o predaj šteniat. „Registrácia sa netýka tých chovateľov psov, ktorým sa psy rozmnožia náhodne a/alebo šteňatá nie sú predmetom predaja,“ uvádzali v novele Poliačik a Nicholsonová.

V súčasnosti sa chov a množenie psov kontroluje len tým spôsobom, že chovné stanice jednotlivých plemien sa nahlásia chovateľským zväzom týchto plemien a tie kontrolujú, či takéto chovy spĺňajú ich štandardy a prípadne aj medzinárodné štandardy. Chovatelia šľachtených chovov majú záujem na tom, aby tieto chovy boli v poriadku a zachovávali medzinárodné štandardy, pretože im to dáva možnosť ďalej rozvíjať chov a zvyšuje hodnotu ich psov aj šteniat z takéhoto chovu.

Zviera nebude definované ako živý tvor

Na druhej strane podľa liberálov existujú chovy, kde sa nedodržiavajú podmienky držania a chovu zvierat stanovené vyhláškou Ministerstva pôdohospodárstva SR. „Často sú samice psov v nekontrolovaných chovoch držané pod fóliovníkmi, v tmavých pivniciach, bez venčenia, denného svetla, bez sociálneho kontaktu, bez veterinárneho ošetrenia, bez vhodnej stravy, s kožnými a inými chorobami,“ argumentovali Poliačik a Nicholsonová.

Národná rada odmietla aj novelu Občianskeho zákonníka, v ktorej liberáli presadzovali, aby zákon definoval zviera ako živého tvora. Podľa poslancov SaS je zviera v súčasnosti chápané ako hnuteľná vec, pričom sa nerešpektujú jeho osobitné vlastnosti. Právna norma špecifikovala vo všeobecnosti postavenie akéhokoľvek živého zvieraťa ako vnímajúcu bytosť, na ktorú by sa mali ustanovenia o veciach vzťahovať len v prípade, že to neodporuje povahe živého zvieraťa.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Lucia NicholsonováMartin Poliačik
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky