Primátor Bratislavy Nesrovnal bude zarábať 4500 eur mesačne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Nesrovnal
Ivo Nesrovnal zabojuje o post primátora Bratislavy ako nezávislý kandidát. Foto: archívne, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 12. decembra (WEBNOVINY) – Nový primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal bude mesačne dostávať plat 4503 eur.

V pracovnej časti ustanovujúceho mestského zastupiteľstva to vo štvrtok schválili bratislavskí mestskí poslanci. Nesrovnal bude poberať rovnaký plat, ako poberal bývalý primátor Milan Ftáčnik.

Obrazom: Nový primátor Ivo Nesrovnal slávnostne prebral úrad

Primátor preberá mesto tak, ako ho nechal Ftáčnik

Podľa predkladateľa materiálu Jozefa Uhlera nový primátor preberá mesto tak, ako ho Ftáčnik zanechal a mal by preto začať na rovnakom plate. Výška stanoveného platu pre primátora sa však nezdala novému poslancovi mestského zastupiteľstva Milanovi Vetrákovi, ktorý bol ako jediný zo 42 poslancov proti. Podľa poslanca sa totiž zvýšenia platu či odmeny nedávajú hneď od prvého dňa, ale až po istom čas. „Vadí mi, že od prvého dňa, keď ešte nevieme, ako sa bude primátor vo funkcii správať, mu budeme dávať odmenu,“ obhajoval svoj názor poslanec Vetrák. Ako dodal, primátorovi zo zákona patrí minimálna mesačná mzda 2950 eur.

Primátorov plat sa vypočítava súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu SR za predchádzajúci kalendárny rok a príslušného násobku, zvýšený maximálne o 70 percent. Priemerná mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za rok 2013 je 824 eur a plat primátora Bratislavy patrí do deviatej platovej skupiny podľa počtu obyvateľov s násobkom 3,58.

Nesrovnal predstavil plán spolupráce kraja a mesta

Piatkové zasadnutie Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) malo na programe okrem schvaľovania budúcoročného rozpočtu či návrhu na trvalé upustenie od vymáhania pohľadávok organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja aj slávnostnú časť. Predseda BSK Pavol Frešo v nej gratuloval poslancom krajského zastupiteľstva k ich úspechom v komunálnych voľbách.

Plán spolupráce kraja a mesta Bratislavy predstavil aj novozvolený primátor hlavného mesta a zároveň poslanec Zastupiteľstva BSK Ivo Nesrovnal. „Samozrejme, musíme sa spolu brániť rôznym politickým snahám meniť systém financovania samosprávy poza chrbát samosprávy. Je to na škodu veci, je to na škodu samosprávnych krajov a môže to zle dopadnúť aj pre mesto. Preto som na predposlednom mestskom zastupiteľstve podporil iniciatívu kraja, aby sme protestovali proti plánovanej zmene dani z motorových vozidiel,“ povedal Nesrovnal. Možnosti na spoluprácu vidí aj v oblasti dopravy, napríklad v zapojení regionálnych tratí do systému integrovanej dopravy, v budovaní cyklotrás a v skvalitnení životného prostredia.

Zasadli primátori i starostovia

V bratislavskom krajskom zastupiteľstve zasadli v piatok aj primátori a starostovia, ktorí svoju pozíciu v polovici novembra obhájili. Primátor Pezinku Oliver Solga, starosta Šenkvíc Peter Fitz, Peter Švaral z Rohožníka, Ladislav Gujber ako pokračujúci starosta Hrubého Šúru, Ivan Pätoprstý za Báhoň a svoj post obhájili aj starostovia bratislavských mestských častí – v Podunajských Biskupiciach Alžbeta Ožvaldová, v Ružinove Dušan Pekár, v Lamači Peter Šramko, v bratislavskom Novom meste Rudolf Kusý a v Čunove Gabriela Ferenčáková.

Nových tvárí na starostovských a primátorských stoličkách, ktorí sú aj zástupcami kraja, je päť. Primátorom Bratislavy je Ivo Nesrovnal, primátorom Stupavy Roman Maroš, starostom Tomášova sa stal István Pomichal, starostom bratislavskej mestskej časti Dúbravka je Martin Zaťovič a nového starostu má aj Bernolákovo, je ním Roman Červienka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alžbeta OžvaldováDušan PekárIvo NesrovnalMilan FtáčnikPavol FrešoRudolf Kusý