Slovensko bičuje silný vietor, platí výstraha druhého stupňa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 12. decembra (WEBNOVINY) – V piatok Slovensko ohrozuje silný vietor, ktorý môže miestami dosiahnuť aj 126 kilometrov za hodinu.

Hydrometeorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu varujú pred týmto prírodným živlom výstrahami prvého a druhého stupňa.

Najbúrlivejší vietor sa preháňa slovenskými horami a dosahuje rýchlosť 90 až 126 kilometrov za hodinu. Vstraha druhého stupňa platí až do sobotňajšieho rána pre okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Dolný Kubín, Banská Bystrica, Námestovo, Tvrodšín, Žilina, Brezno, Martin, Kežmarok a Poprad. Na hrebeňoch hôr tu môže vietor dosiahnuť nárazovú rýchlosť 90 až 126 kilometrov za hodinu. Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre východ a severozápad Slovenska.

Výstraha prvého stupňa sa týka všetkých krajov s výnimkou niektorých okresov na západe krajiny. Rýchlosť vetra sa tu môže pohybovať od 61 do 90 kilometrov za hodinu. Podľa meteorológov môže táto rýchlosť predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Pocasie
Foto: Shmú.sk

Na Slovensko začína od východu prúdiť teplejší vzduch. V piatok bude prevažne polooblačno, ojedinele sa môžu vyskytnúť prehánky a vo výške od 700 metrov hlásia sneženie. Najvyššia denná teplota dosiahne 2 až 8 stupňov Celzia, na horách vo výške 1500 metrov primrzne, teplota sa tu bude pohybovať okolo -1 stupňa.

Počasie
Foto: shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SHMÚ Slovenský hydrometeorologický ústav