Kvórum pre referendum ostane rovnaké, neklesne na 20 percent

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V piatich slovenských obciach sa koná referendum
Predčasné parlamentné voľby 2012 vo Veľkom Šariši (okres Prešov) boli spojené s referendom o odvolaní primátora. Veľký Šariš, 10. marec 2012. Foto: SITA/Viktor Zamborský

BRATISLAVA 12. decembra (WEBNOVINY) – Nižšie kvórum pre referendum nebude. Parlament v piatok neschválil novelu ústavy, ktorou poslanci za OĽaNO navrhovali posilniť práva občanov SR zúčastňovať sa na správe veci verejných prostredníctvom inštitútu referenda, a to znížením kvóra účasti z 50 na 20 percent oprávnených voličov potrebných pre platnosť plebiscitu.

OĽaNO vraj chcelo posilniť rozhodovanie ľudí

„Takéto posilnenie účasti občanov na rozhodovacích procesoch je žiaduce aj z dôvodu aktuálnej politickej situácie, keď sa javí, že parlamentná väčšina v NR SR nechráni verejný záujem, ale záujmy finančných skupín. Prostredníctvom inštitútu referenda, ktorého výsledok je pre NR SR záväzný a musí sa vyhlásiť rovnako ako zákon, by sa umožnilo občanom SR spolurozhodovať o osude ich vlastného štátu oveľa jednoduchšie a spravodlivejšie,“ argumentujú obyčajní.

Pripomínajú, že v histórií Slovenska sa konalo sedem referend, z ktorých sa iba jedno skončilo s platnými výsledkami. Ostatné referendá boli neplatné pre nízku účasť a v jednom prípade bolo referendum zmarené. Pri šiestich referendách sa teda podľa nich zbytočne minuli značné finančné prostriedky. „Vzhľadom na historické skúsenosti možno konštatovať, že striktná požiadavka referendového kvóra de facto oslabuje využitie tohto inštitútu priamej demokracie,“ vravia poslanci OĽaNO.

Kvórum na platnosť referenda sa malo znížiť

Referendum malo byť podľa návrhu platné pri účasti najmenej 20 percent voličov. Na prijatie návrhov tvoriacich predmet referenda je však aj naďalej potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny účastníkov referenda. „Prostredníctvom upravenej procesnej podmienky, týkajúcej sa platnosti referenda, by malo nastať prelomenie až úplné odstránenie spoločenskej apatie a posilnenie pocitu zodpovednosti jednotlivých občanov za budúcnosť svojej krajiny,“ argumentujú poslanci OĽaNO.

Obyčajní už v minulosti presadzovali úplné zrušenie kvóra potrebného pre platnosť referenda, parlament však ich novelu neschválil. Poslanci odmietli aj ďalšiu novelu zákona o voľbách navrhovanú OĽaNO, ktorá priznávala právo nezávislým kandidátom nominovať svojich zástupcov do volebných komisií v komunálnych voľbách.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky