Obrazom: Skauti priviezli na Slovensko Betlehemské svetlo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Skauti priniesli prezidentovi Kiskovi Betlehemské svetlo
Zástupcovia slovenských skautov a prezident SR Andrej Kiska (vpravo) počas odovzdania Betlehemského svetla - plamienka z Baziliky Narodenia Pána vo Svätej zemi prezidentovi SR. Bratislava, 13. december 2014. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 13. decembra (WEBNOVINY) – Slovenskí skauti v sobotu priviezli na Slovensko Betlehemské svetlo. Prevzali ho od rakúskych skautov počas slávnostnej ceremónie vo Viedni.

Ako prvý prijal svetlo na Slovensku prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. V nedeľu doobeda odovzdajú svetlo počas svätej omše vo Svite poľským skautom. Svetlo bude aj vďaka slovenským skautom tradične putovať cez celé Poľsko, pobaltské krajiny a Rusko až na Sibír.

Obrazom: Skauti priniesli prezidentovi Kiskovi Betlehemské svetlo

Svetlo bude putovať po celom Slovensku

Počas posledného víkendu pred Vianocami, v sobotu 20. decembra, budú už od skorého rána skautské posádky roznášať svetlo vlakmi po celom Slovensku a doručia ho až do 300 miest a obcí a všade tam, kde nie je vlakové spojenie. Betlehemské svetlo zažiari aj na najvyššie položenom obývanom mieste na Slovensku, na Lomnickom štíte.

Betlehemské svetlo dievčatá a chlapci zo Slovenského skautingu postupne prinesú do domácností, nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti a kostolov aby mohlo dotvárať atmosféru Vianoc.

Na distribúcii svetla sa každý rok dobrovoľne zúčastňujú stovky skautov a ich počet neustále rastie. Posolstvo Betlehemského svetla vychádza z univerzálnych ľudských hodnôt, nesie nadkonfesionálne posolstvo, má spájať a prinášať pokoj, nádej, lásku a porozumenie medzi ľudí na celom svete.

Obrazom: Skauti na Slovensko priniesli Betlehemské svetlo (2013)

Tradícia vznikla v 11. storočí

Skauti priniesli prezidentovi Kiskovi Betlehemské svetlo
Foto: SITA/Ján Slovák

Tradícia Betlehemského svetla v Európe vznikla v roku 1099, keď turecké mohamedánske kmene okupovali Svätú zem. Na výzvu pápeža Urbana II. európski rytieri zorganizovali križiacku výpravu do Palestíny a oslobodili Betlehem a Jeruzalem. Jeden člen výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z „večného“ svetla, ktoré horí v Betleheme.

Svoj sľub dodržal a na Vianoce v roku 1099 sa vrátil do Florencie so zapálenou sviecou, ktorej plamienok pochádzal z Betlehema. Sviecu umiestnili v kostole a odtiaľ si ostatní obyvatelia Florencie brali svetlo do svojich domovov. Táto tradícia pretrváva dodnes a Betlehemské svetlo sa tak stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia.

Svetlo nesie nadkonfesionálne posolstvo vychádzajúce zo základných ľudských hodnôt. Je to posolstvo pokoja, lásky, mieru, jednoty – spoločné univerzálne hodnoty vlastné ľuďom bez ohľadu na to, akého sú vierovyznania, ku ktorej cirkvi sa hlásia alebo či sú bez vyznania.

Slovenský skauting je najstaršou detskou a mládežníckou organizáciou na Slovensku a patrí k najaktívnejším. Svojím programom ponúka členom rôznorodé činnosti a aktivity, ktorých cieľom je nielen zábava, ale aj rozvoj zručností, vedomostí a hodnôt. V Slovenskom skautingu je v súčasnosti registrovaných 6000 členov, ktorí pracujú v 100 skautských zboroch v takmer 50 okresoch. Slovenský skauting oslávil v minulom roku svoju storočnicu. Jeho členovia budú aj tento rok, už po 25-krát, distribuovať Betlehemské svetlo po Slovensku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska