KDH ponúka stratégiu do volieb, vyzýva k účasti na referende

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ján Figeľ
Zľava: Člen Rady Krasťanskodemokratického hnutia Peter Lačný a predseda KDH Ján Figeľ v úvode rokovania Rady KDH o vnútropolitickej situácii, stratégii hnutia na najbližší rok, zamestnanosti na Slovensku a zhodnotení výsledkov komunálnych volieb. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 13. decembra (WEBNOVINY) – KDH chce, aby na budúci rok vznikla politická alternatíva k vláde na báze hodnôt a programu. Pod názvom KDH plus ju predstavil v sobotu na rokovaní Rady KDH v Bratislave predseda hnutia Ján Figeľ.

Ako povedal v sobotu na tlačovej besede, ide o politickú stratégiu hnutia do volieb. „KDH je nositeľom programu a hodnôt. Je otvorené pre spoluprácu s odborníkmi i politickými partnermi tak, aby vznikla politická alternatíva na báze hodnôt a programu. KDH je konštruktívny partner na spoluprácu,“ vyhlásil Figeľ.

Chcú pripraviť dialóg

Stratégia je založená na spolupráci hnutia s občanmi, osobnosťami verejného života a s politickými partnermi. Ponuka má pomôcť ukončiť vládu jednej strany a zmeniť ľavicové smerovanie Slovenska, pretože prináša nárast korupcie, zadlženosti a populizmu. Podľa Figeľa KDH chce presadiť svoje priority do vládneho programu.

Parlamentné voľby v roku 2012 boli pre pravicu nepríjemné tým, ako boli vyvolané. „KDH ako autonómna politická strana, ako skúsené a testované v zlomových obdobiach, chce ponúknuť spoluprácu tým, ktorí majú pre ňu zmysel. Je to pozvanie. Nie odpoveď, kto to má byť. Chceme pripraviť dialóg. V parlamente sú dnes jednotlivci, ktorí majú mandáty a hľadajú ukotvenosť. Alebo vznikajú subjekty, ktoré chcú byť stredopravé,“ vyhlásil Figeľ.

KDH
Foto: SITA/Ján Slovák

Politická mapa na Slovensku sa dá zmeniť

Podľa neho sa politická mapa na Slovensku dá zmeniť. „Našim cieľom je priniesť zmenu súčasného rozloženia politických síl na Slovensku. Smer už nie je tou stabilnou stranou, ako bol pred mesiacom. Nedokáže plniť ciele, ktoré si predsavzal, ako napríklad boj s nezamestnanosťou, či regionálnymi rozdielmi,“ zdôraznil Figeľ.

KDH dokázalo v tohtoročných komunálnych voľbách obhájiť pozíciu druhej najúspešnejšej politickej strany. Získalo 8 primátorov, 240 starostov a viac ako 2400 komunálnych poslancov. „KDH bolo úspešné v krajskom meste Prešov, v ktorom naša kandidátka Andrea Turčanová dokázala poraziť dlhoročného primátora mesta s podporou strany Smer,“ uviedol Ján Figeľ.

To podľa neho dokazuje, že aj strana Smer je poraziteľná. Stratégia hnutia pre najbližší rok KDH plus znamená podľa neho rozšírenie pôsobenia hnutia smerom navonok v troch rovinách – personálnej, sektorovej a politickej. Zámer prijať stratégiu hnutia ohlásil už na októbrovom sneme v Poprade.

Manzelstvo sobas
Foto: Shutterstock

KDH odporúča hlasovať kladne

Rada KDH vyzvala členov a sympatizantov hnutia a ľudí dobrej vôle, ktorým na ochrane a podpore manželstva a rodiny záleží, aby sa zúčastnili na referende a aby vo svojom prostredí povzbudzovali občanov k účasti. „KDH odporúča hlasovať kladne pri všetkých troch otázkach,“ vyhlásila v sobotu na tlačovej besede podpredsedníčka Miroslava Szitová.

Podľa nej aj v ďalšom období bude KDH presadzovať opatrenia, ktoré nadviažu na ústavné ukotvenie ochrany a podpory manželstva praktickými prorodinnými opatreniami. „Sú to napríklad rozvoj dostupného bývania, nových pracovných miest, dostupných a kvalitných sociálnych služieb pre mladé rodiny s deťmi,“ dodala.

KDH sa podľa nej bude usilovať o presadenie opatrení, ktoré nadviažu na ústavné zakotvenie ochrany manželstva. „Boli by sme radi, keby Smer okopíroval dobré návrhy. Budeme radi ak sa podarí presadiť podporu rodinnému podnikaniu. Je to forma, ako sa môže lepšie dariť rodinám,“ doplnil Figeľ. K podpore rodinného prostredia chce KDH prispieť aj zavedením legislatívnej doložky, ktorou sa budú skúmať dopady pripravovaných zákonov na rodinu a manželstvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andrea TurčanováJán FigeľMiroslava Szitová
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutie