SDKÚ sa do konca roka stabilizuje, reagoval na odchody Frešo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sdku
Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo na TB strany na tému: hodnotenie 100 dní vlády Roberta Fica. Bratislava, 12. júl 2012. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 15. decembra (WEBNOVINY) – Do konca roka bude SDKÚ-DS podľa jej predsedu Pavla Freša stabilizovaná. „Každý, kto ešte uvažuje o odchode z SDKÚ-DS, nech tak urobí čím skôr. Ideálne by bolo, aby to oznámili ešte dnes (v pondelok, pozn. red.) do konania prezídia priamo v ústrednej kancelárii,“ uviedol pred pondelkovým rokovaním prezídia strany Pavol Frešo.

Podľa neho je z hľadiska budúcnosti SDKÚ-DS kľúčové čo najskôr ukončiť organizované, ale aj spontánne odchody zo strany. Do konca roka musí byť podľa neho odchodom definitívne koniec.

Odídenci vraj chceli silno meniť Slovensko

„Nechcem, aby sa ktorýkoľvek člen SDKÚ-DS, ktorý o SDKÚ-DS nestojí, ešte aj počas blížiacich sa vianočných sviatkov trápil s touto otázkou,“ uviedol Frešo. Niektorí túto dilemu podľa predsedu SDKÚ-DS vyriešili, iní ju riešia verejne a zbytočne tým obťažujú svoje okolie a vnášajú nedôveru medzi radových členov, ale najmä voličov strany.

Voliči podľa Freša v SDKÚ-DS vidia hlbší zmysel, ako len trápne hľadanie dôvodov odchodu zo strany bývalých členov vedenia. „Všetci z odídených chceli silne meniť Slovensko a svet, ale nikto z nich nechcel zmeniť seba,“ povedal Frešo.

Podľa neho miera osobného dešpektu, ktorým odídenci disponovali vo vzťahu k materskej strane, ale aj k sebe navzájom či k radovým členom a voličom, ktorí im dali mandát, svedčí o tom, že budú problémovými prvkami aj v stranách a projektoch, s ktorými sa snažia preplávať do parlamentu v roku 2016. „Hodnoty SDKÚ-DS sa dnes stali tovarom, za ktorý si bývalí členovia zabezpečujú pozície v iných politických stranách v snahe prežiť nasledujúce parlamentné voľby,“ dodal.

Mal by na čele SDKÚ-DS nahradiť Pavla Freša niekto iný?

Rosová zo strany neodíde

Bývalá starostka bratislavského Starého Mesta Tatiana Rosová zo strany neodíde. Od utorka 16. decembra sa však vzdáva všetkých funkcií vrátane funkcie predsedníčky Ústrednej rady a ostane jej radovou členkou. Rosová to uvádza v tlačovej správe.

„Nechcem byť spájaná s Frešovým vedením SDKÚ-DS. Nechcem však prispievať k zániku politickej značky, ktorá má svoju históriu a stále aj odborný a ľudský potenciál na riešenie problémov tejto krajiny,“ uvádza vo svojom stanovisku Rosová s tým, že jej rozhodnutie zotrvať v SDKÚ-DS bude platiť dovtedy, kým v nej bude vidieť ľudí, ktorým ide o budúcnosť slovenskej demokratickej pravice, a nie o mocenské ovládnutie strany bez ohľadu na úplnú stratu voličskej podpory. „Chcem s takýmito ľuďmi spolupracovať na programovej vízii strany a na jej konsolidácii,“ dodala Rosová.

Ako uviedla, so svojím stanoviskom vo štvrtok 11. decembra oboznámila aj Freša, následne predsedníctvo regionálneho zväzu SDKÚ-DS v Bratislavskom kraji a v pondelok ho prednesie na prezídiu SDKÚ-DS.

SDKÚ opustili aj krajskí šéfovia

SDKÚ-DS v piatok opustila trojica poslancov Jozef Mikuš, Eugen Jurzyca a Viliam Novotný. Spolu s nimi odišiel banskobystrický predseda strany Stanislav Horník. Vo štvrtok SDKÚ-DS opustili viacerí členovia v Bratislavskom kraji. Na rokovaní predsedníctva bratislavského regionálneho zväzu oznámil odchod zo strany bratislavský krajský šéf Michal Luciak.

Odchod spolu s ním oznámili aj viacerí členovia predsedníctva. Pred rokom v decembri opustila SDKÚ-DS trojica poslancov Lucia Žitňanská, ktorá je dnes v strane Most-Híd, Miroslav Beblavý, ktorý pôsobí v Sieti a Magda Vášáryová. Tento rok pred letom odišli z SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš. V novembri zo strany vystúpil Martin Fedor.

SDKÚ-DS zostali v NR SR len dvaja poslanci, predseda strany Pavol Frešo a Ľudovít Kaník.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eugen JurzycaIvan MiklošJozef MikušLucia ŽitňanskáĽudovít KaníkMartin FedorMichal LuciakMikuláš DzurindaMiroslav BeblavýPavol FrešoTatiana RosováViliam Novotný
Firmy a inštitúcie SDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana