Na doživotie odsúdený Mikuláš Černák stál opäť pred súdom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Cernak
Niekdajší kamarát Mikuláša Černáka, Miloš K., dal podľa polície koncom deväťdesiatych rokov zavraždiť Miloša Piliara zo strachu. Foto: SITA/Jozef Habočík

BANSKÁ BYSTRICA 16. decembra (WEBNOVINY) – Senát Okresného súdu v Banskej Bystrici sa v utorok opätovne zaoberal prípadom vraždy Imricha Oláha, z ktorej je obžalovaný na doživotie odsúdený Mikuláš Černák.

Pojednávanie sa uskutočnilo na základe rozhodnutia senátu Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý vyhovel odvolaniu prokurátorky a vec vrátil na nové prerokovanie a rozhodnutie po tom, ako prvostupňový senát Černáka spod obžaloby oslobodil. Pretože vypovedali svedkovia odsúdení za vraždy, pojednávanie sa konalo za prísnych bezpečnostných opatrení v priestoroch Krajského súdu v Banskej Bystrici.

Na súde vypovedal aj Černákov bývalý advokát

V utorok vypovedalo päť svedkov, medzi nimi i bývalý Černákov advokát Daniel Maukš. Exobhajca uviedol, že niekdajší Černákovi kamaráti Surový a Moravčík v súvislosti s vraždou Oláha klamali.

Ďalších štyroch svedkov eskortovali z väzníc, kde si odpykávajú tresty za iné vraždy. Išlo o svedkov „z druhej ruky“, ako podotkli prokurátorka i obhajkyňa, pretože ani jeden z nich pri vražde Oláha nebol prítomný.

Hovorili iba o tom, čo počuli vo väzení, kde boli či už s Černákom, alebo s jeho bývalými kamarátmi Moravčíkom, Surovým a inými.

Černák mal vo väzení údajne popíjať slivovicu

Najdlhšie vypovedal Miloš Uriga, odsúdený na doživotie za násilie a vraždy počas vzbury väzňov v Leopoldove. Ako svedka ho predvolala prokurátorka, ktorej napísal list, že vie o okolnostiach vraždy Oláha a priznaní Černáka k nej.

Tvrdil tiež, že Černák peniazmi, ale aj službami svojho erotického salónu, podplatil „bacharov“ vo väznici a s ich súhlasom mohli v cele popíjať slivovicu a koňak. Černák jeho tvrdenia poprel a Urigu označil za rozprávkara. Poukázal na to, že vo väznici je rozsiahly kamerový systém a celu mu kontrolujú aj tri razy za deň.

Uriga odmietol, že by mal nejaké výhody za svedectvo proti Černákovi, ale povedal, že v istom období boli kamaráti. Na počítači písal Černákove podania, pretože vie písať viacerými prstami. Tvrdeniami Urigu k alkoholu sa zaoberala Národná kriminálna agentúra NAKA. Preverovala, či nedošlo ku korupcii alebo zneužitiu právomoci verejného činiteľa, ale nič sa nepreukázalo.

Proti Černákovi vypovedal väzeň známy z kauzy kyselinári

Svedok Igor Laurinčík si odpykáva trest 15 rokov, pretože Alojzom Kromkom zvaným Čistič sa podieľal na vražde údajného bossa žilinského podsvetia Milana Holáňa a jeho ochrankára zvaného Gorila. S Černákom sa pozná ešte z 90-tych rokov, ale nepatril k jeho ľuďom.

O vražde Oláha od niekoho počul, ale nevedel, či od Kaštana, alebo Kána. Tvrdil však, že Oláh sa pripravoval na vraždu Černáka a on ako kamarát ho pred ním vystríhal.

Svedčil i na doživotie odsúdený Jozef Kákoni, známy z kauzy kyselinári. Uviedol, že s Moravčíkom bol vo väzbe. Tvrdil, že za Moravčíkom chodil istý major, ktorý ho presviedčal, aby svedčil proti Černákovi. Vypovedal i na doživotie za viaceré vraždy odsúdený Peter Laduna. Prípad vraždy Oláha pozná z rozprávania Surového, s ktorým bol vo väzbe. Surový nehovoril o podrobnostiach vraždy, ale spomínal, že s Kaštanom sa chceli dostať k majetku Černáka, preto svedčili proti nemu.

Svedkovia nič nového nepriniesli, tvrdí Černákova obhajkyňa

V súvislosti s uznesením odvolacieho senátu krajského súdu o vrátení veci Černák povedal, že je v ňom skopírované doslovné odôvodnenie odvolania prokurátorky aj s chybami. Vo svojich kauzách sa Černák stretol s čímkoľvek, „ale toto je aj pre neho silná káva“. V uznesení tiež údajne chýba zmienka o stanovisku obhajoby k odvolaniu prokurátorky.

Černákova obhajkyňa Katarína Pastorková pre agentúru SITA uviedla, že svedkovia vo veci nič nového nepriniesli. Svedkovia navrhnutí prokuratúrou vypovedali rozdielne tak k motívu ako i k popisu prejednávaného skutku.

Senát odročil pojednávanie na február budúceho roku

Podľa obžaloby Černák s ďalšími ľuďmi zaškrtili Imricha Oláha šnúrou z počítača v sídle firmy Renox v Banskej Bystrici. Telo odviezli za mesto k obci Hrochoť a zakopali. Kostra sa našla 12. októbra 2005, ale bez štyroch rebier, jazylky a ďalších častí tela. Černáka odsúdeného na doživotie usvedčovali jeho bývalí kamaráti Miloš Kaštan a Slavomír Surový.

Podľa súdu však v ich výpovediach, ale i vo výpovediach ďalších svedkov, bolo veľa rozporov. Tvrdili napríklad, že na usmrtenie Oláha mali jeho vrahovia použiť kábel z počítača, ktorý mu omotali okolo krku. Znalci však potvrdili, že na kostrovom náleze Oláha nezistili poškodenie chrupaviek v oblasti krku. Nenašlo sa ani igelitové vrecko, ktoré mali pri vražde natiahnuť Oláhovi na hlavu. Podľa ďalších dôkazov súd dospel k názoru, že Oláh mohol byť zavraždený aj iným spôsobom.

Motívom vraždy podľa prokuratúry bolo, že Oláh mal záujem na fyzickom odstránení Černáka, aby sa tak pomstil za smrť svojho kamaráta, bossa východoslovenského podsvetia Róberta Holuba. Černák vraždu popiera. V septembri 2010 Krajský súd v Prešove zamietol odvolanie Černáka a potvrdil mu doživotný trest za šesť vrážd. Trest si Černák odpykáva vo väzení s najvyšším stupňom stráženia v Ilave.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Imrich OláhMikuláš Černák