Na Slovensku sa šíria nové nebezpečné drogy, sú smrteľné

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Drogy
ilustračné foto Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 17. decembra (WEBNOVINY) – Odborníci na drogovú problematiku zaznamenali na Slovensku rozšírenie nových druhov drog. Ako v stredu na tlačovej konferencii v Bratislave informoval riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica, tieto látky sú náhradou za nelegálne drogy a často sa vyrábajú z materiálov, ktoré ešte nie sú zaradené na zoznamoch monitorovaných látok. Podľa Okruhlicu sa odborníci o prítomnosti takýchto látok často dozvedia len z rozprávania pacientov, keďže kompetentné orgány nemajú možnosť ich zachytiť.

Mefedron sa využíva ako hnojivo na kvety

Prvou skupinou takýchto látok sú syntetické kanabinoidy, konkrétne Spice, K2 alebo BB22. „Tieto látky pôsobia ako syntetická náhrada marihuany,“ povedal Okruhlica. Spôsobujú podľa neho prevažne eufóriu, môžu však mať negatívny vplyv na zdravie, napríklad na srdce. „V kombinácii s alkoholom tiež u niektorých pacientov spôsobili výpadky pamäti, a to aj pri menšom množstve vypitého alkoholu,“ povedal. Druhou skupinou, ktorá sa u nás rozšírila, sú syntetické katinóny.

„V tejto skupine dominuje mefedron, ktorý sa využíva ako hnojivo na kvety,“ povedal Okruhlica. Človek podľa neho po užití tejto látky cíti eufóriu a prílev energie. Táto látka má však podľa Okruhlicu silnú schopnosť vyvolať závislosť a v zahraničí pri jej kombinácii s alkoholom a marihuanou zaznamenali aj úmrtia.

Väčšina užívateľov drog sú mladí ľudia

Ďalšou skupinou nových drog sú piperazíny, ktoré slúžia ako náhrada extázy. Popri eufórii však môže užívateľovi spôsobiť aj stavy zmätenosti a úzkosti. Ako drogy sa podľa Okruhlicu dajú využiť aj legálne lieky proti kašľu, ktoré vo veľkom množstve dokážu vyvolať halucinácie a takisto antidepresíva.

Veľkou väčšinou užívateľov spomínaných látok sú podľa Okruhlicu mladí ľudia vrátane maloletých. Zohnať ich môžu predovšetkým na internete. Európske centrum pre monitorovanie drog podľa neho v súčasnosti registruje skoro 600 stránok, kde sa dajú legálne zakúpiť rôzne omamné látky. V prípade, že niekto tieto látky vedome užije a pociťuje zdravotné problémy, mal by podľa Okruhlicu okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

V prípadoch, keď človek látky užije nevedome, napríklad primiešané do alkoholu a pociťuje bežne neobvyklé príznaky, rovnako by mal vyhľadať lekára. „Takýmito príznakmi sú napríklad nespavosť, nevoľnosť, rozšírené zrenice, potenie, búšenie srdca alebo začervenanie pokožky,“ povedal Okruhlica. Ako dodal, ľudia, ktorí užili tieto látky a potrebujú lekársku pomoc sa nemusia obávať žiadnej formy postihu zo strany polície.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia