Vianočná električka sa rozozvučala, jazdí aj s koledníkmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ulice Bratislavy pred Vianocami rozžiari električka
Sprievodkyňa v historickej uniforme nastupuje do vianočnej električky počas prvej jazdy v uliciach Bratislavy. Bratislava, 5. december 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 20. decembra (WEBNOVINY) – Vianočnú električku, ktorá od začiatku decembra jazdí centrom Bratislavy, v sobotu rozozvučali vianočné koledy.

Vyzdobená spievajúca električka vyrazila do ulíc o 16:42 z bývalej zastávky Vazovova. Vianočné koledy v nej počas okružnej jazdy zaspieva skupina ôsmich mladých umelcov. Na jazdu električkou pozýva Dopravný podnik Bratislava na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Obrazom: Bratislava má pred Vianocami špeciálnu električku

Trasa električky trvá vyše pol hodiny

Vianočná električka jazdí bratislavskými ulicami od 5. do 23. decembra. Dopravný podnik ju do ulíc vypravil už po štvrtýkrát. Vianočná električka jazdí z nástupišťa na Jesenského ulici pri historickej budove Slovenského národného divadla (SND) denne od 16:00 do 20:00 v hodinových intervaloch.

Jej trasa vedie z Jesenského ulice cez Námestie SNP, Obchodnú a Radlinského ulicu a cez Vazovovu smerom k zastávke Americké námestie a cez Špitálsku ulicu. Ďalej ide cez tunel na nábrežie, odkiaľ sa cez Mostovú vráti naspäť k historickej budove divadla. Trasa električky trvá približne 40 minút. Počas okružnej jazdy zastavuje na niekoľko minút aj na Vazovovej ulici, kde si ju môžu ľudia obzrieť či odfotiť a porozprávať sa o jej histórii s vodičmi.

Historickú električku zrekonštruovali

V predvianočnom čase ľudí centrom Bratislavy vozí vyzdobená električka česko-slovenskej výroby typu ČKD-Tatra T2. Tento typ električiek vyrábala firma TATRA Smíchov a ČKD Stalingrad od polovice 50. do začiatku 60. rokov 20. storočia a v hlavnom meste jazdili v rokoch 1958 až 1988.

Historickú električku neskôr zrekonštruovali a v súčasnosti vyzdobená vianočnými svetlami vozieva ľudí v predvianočnom čase ulicami Bratislavy. Vo vianočnej električke je aj pokladnička, do ktorej môžu cestujúci prispieť na rekonštrukciu ďalších historických vozidiel.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia