Rozkrádanie eurofondov je prvotriedne svinstvo, hromží Sulík

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sulík
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 28. decembra (WEBNOVINY) – Bojovať proti korupcii chce v Európskom parlamente počas ďalšieho roka europoslanec a predseda SaS Richard Sulík.

„To je jeden z top troch problémov – korupcia. A tá je najmä v eurofondoch, lebo sa k tomu všetci stavajú tak, že nám to spadlo z neba, tak čo sa rozčuľujete, keď sa z toho niečo uleje. Pričom sú to prvotriedne svinstvá,“ povedal pre agentúru SITA Sulík.

Nahrávky boli podľa Sulíka jasný dôkaz

Predseda SaS chce proti korupcii bojovať predovšetkým prostredníctvom Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF), konkrétne podávaním podnetov na podozrenia z rozkrádania eurofondov na Slovensku a ich dôsledným sledovaním.

„Teraz aktuálne, nemocnica Košice, urgentný príjem. Boli tam nahrávky, vyšetrovateľ to posunul ďalej a špeciálny prokurátor to zastavil. Z nahrávok bolo úplne zrejmé, že sa dohadovali na cene, čo je zakázané. Tak dobre, ak si pán Kováčik povedal, že nie je dôvod vyšetrovať, uvidíme, čo na to povedia ľudia z OLAF. Tomu sa venovať budú musieť, lebo u nás sa vyšetrovanie skončilo a takýchto prípadov je dosť,“ priblížil Sulík.

Desať podnetov na protikorupčnom úrade

Na európsky protikorupčný úrad zatiaľ Sulík podal do 10 podnetov. „Z toho niektoré už boli vybavené. V štyroch prípadoch posunul OLAF veci národným vyšetrovacím orgánom, v troch prípadoch došlo k policajným raziám v dotknutých firmách, o tom budem čoskoro informovať. Mám pripravené ďalšie podnety, na jar sa chcem stretnúť so šéfom OLAF. Tu je veľmi vhodné, že som členom europarlamentného výboru, ktorý sa volá kontrola rozpočtu a tam spadá aj dohľad nad európskym protikorupčným úradom,“ konštatoval Sulík.

Pozíciu eroposlanca považuje Sulík za zaujímavú z viacerých pohľadov. „Napríklad, keď chcete niečo dosiahnuť na európskej úrovni, je rozdiel, či sa niekde pýta alebo domáha stretnutia európsky poslanec alebo poslanec národného parlamentu. Toto je dobré a myslím, že to pomôže aj SaS,“ uzavrel Sulík.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Richard Sulík
Firmy a inštitúcie Európsky parlament