Na Slovensku sa výrazne ochladí, bude aj snežiť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sneh, sneženie
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 24. decembra (WEBNOVINY) – Na Slovensku sa tento týždeň ochladí a konečne bude aj snežiť. V silnom výškovom prúdení prejde našim územím na východ studený front už vo štvrtok. Informuje o tom na svojej internetovej stránke Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Na Štedrý deň však ešte naďalej prúdi do vnútrozemia Európy veľmi teplý vzduch z Atlantického oceánu. Je polooblačno a teplota sa počas dňa vyšplhá na sedem až dvanásť stupňov Celzia. Na severe bude o niečo chladnejšie – okolo päť stupňov Celzia a vo výške 1500 metrov majú byť okolo dva stupne Celzia.

Počasie
Foto: shmu.sk

Na stredu vydal SHMÚ aj výstrahy prvého a druhého stupňa pred silným vetrom. Vyšší stupeň výstrahy je vydaný do 23:00 pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Dolný Kubín, Liptovský Mikuláš, Martin, Námestovo, Ružomberok, Tvrdošín a Žilinu. „Očakáva sa výskyt silného vetra s priemernou rýchlosťou nad 20 m/s (70 km/h), ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 28 – 38 m/s,“ uvádza SHMÚ.

Prvý stupeň výstrahy platí do 22:00 pre celý Trenčiansky kraj okrem Nového mesta nad Váhom a pre niektoré časti Banskobystrického, Košického, Prešovského, Žilinského a Nitrianskeho kraja. V týchto častiach Slovenska zafúka vietor s priemernou rýchlosťou nad 15 m/s (60 km/h), ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 28 m/s. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňuje SHMÚ.

Počasie
Foto: shmu.sk

Vo štvrtok bude premenlivá oblačnosť a miestami prehánky, na horách snehové. V priebehu dňa zrážok ubudne a zmenší sa aj oblačnosť. Denná teplota klesne na jeden až šesť stupňov Celzia. Na juhu západného a stredného Slovenska však ešte ostane 6 až 10 stupňov Celzia.

Počasie
Foto: shmu.sk

Aj na Prvý sviatok vianočný časť Slovenska potrápi vietor. Výstraha prvého stupňa je vydaná do 10:00 pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad a takmer pre celý Žilinský kraj, okrem okresov Bytča, Kysucké Nové Mesto, Turčianske Teplica a Čadca.

Počasie
Foto: shmu.sk

V piatok sa k nám v studenom vzduchu rozšíri od západu tlaková výš. Opäť sa ochladí, v noci na nula až mínus päť a cez deň na mínus tri až štyri stupne Celzia. Zafúka severozápadný až severný vietor rýchlosťou 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

Počasie
Foto: shmu.sk

V sobotu už nočná teplota klesne na mínus tri až mínus osem, na severe môže byť aj mínus desať stupňov Celzia. Cez deň teplomer plusové hodnoty neukáže, má byť 0 až mínus šesť stupňov Celzia.

Počasie
Foto: shmu.sk

Občasné sneženie, alebo snehové prehánky meteorológovia predpovedajú na nedeľu. V noci bude -2 až -7, na severe miestami -8 až -13 stupňov Celzia a cez deň sa teplota vyšplhá na +1 až štyri stupne Celzia.

Počasie
Foto: shmu.sk

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia