Kvalita demokracie na Slovensku klesla, príkladov je viac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Sudca sudy kladivko
Slovenské súdy nie sú podľa názoru občanov nezávislé. Foto: ilustračné, Shutterstock

BRATISLAVA 22. decembra (WEBNOVINY) – Index kvality demokracie za tento rok dosiahol 3,2 bodu, pričom za rok 2013 to bolo 2,9 bodu. Podľa analytikov Inštitútu pre verejné otázky (IVO) „je to výrazný pokles“. Vyplýva to z výsledkov projektu IVO Barometer, ktorý inštitút v spolupráci s ďalšími odborníkmi robí pravidelne každý štvrťrok a tiež súhrnne za celý rok.

Projekt sleduje vývoj v oblastiach – demokratické inštitúcie a právny štát; legislatíva; ľudské a menšinové práva; nezávislé médiá a médiá verejnej služby a občianska spoločnosť a tretí sektor. Hodnotenie barometra sa pohybuje od 1,0 do 5,0, pričom známka 1,0 vyjadruje optimálny stav demokracie. Ako na pondelňajšej tlačovej besede povedal prezident IVO Grigorij Mesežnikov, zaujímavým odkazom vývoja demokracie je stagnácia a tiež dva protichodné trendy – zlepšenie v oblasti demokratické inštitúcie a právny štát a zhoršenie v oblasti legislatíva.

Príkladom nedemokratických postupov je kauza generálneho prokurátora

Analytici IVO v spolupráci s ďalšími expertmi hodnotia v rámci IVO Barometer vývoj kvality demokracie na Slovensku za posledný štvrťrok tohto roka priemernou známkou 3,2, čo je rovnaká známka ako v 3. a 1. štvrťroku. V druhom štvrťroku to bolo 3,1. Z pohľadu celoročného hodnotenia sa tak potvrdila stagnácia indexu kvality demokracie.

Na zlepšenie kvality demokracie na Slovensku „by mal byť nastolený nový model medzi vládnou stranou a opozíciou v parlamente, všetky ústavné inštitúcie ba mali pôsobiť prísne v rámci tých kompetencií, ktoré sú im dané ústavou, nemalo by sa využívať mocenské postavenie na dosiahnutie neodôvodnených politických výhod, bez ohľadu na to, o akej politickej strane hovoríme,“ povedal po dnešnej tlačovej besede pre agentúru SITA prezident IVO Mesežnikov.

Ako príklady nedemokratických politických postupov uviedol aj: kauzu nevymenovania generálneho prokurátora, nepriame novelizácie zákonov, odmietanie opozičných legislatívnych návrhov v parlamente len preto, že sú návrhmi opozície či neschvaľovanie programov mimoriadnych schôdzí parlamentu zvolaných opozíciou.

Zhoršenie nastalo v oblasti legislatívy

Spomínané zlepšenie štvrťročného hodnotenia v oblasti demokratické inštitúcie a právny štát (z 3,5 v 3. štvrťroku na 3,25 v 4. štvrťroku) je podľa IVO Barometra výsledkom pozitívneho pôsobenia ústavných inštitúcií – prezidenta a Ústavného súdu SR.

Zhoršenie v oblasti legislatívy (z 2,75 v 3. štvrťroku na 3,0 v 4. štvrťroku) je dôsledkom „viacerých prípadov účelovej novelizácie zákonov v reakcii na aktuálny politický vývoj“. Príkladom je podľa Mesežnikova aj novelizácia Ústavy SR. Výsledky IVO Barometra vyčítajú v oblasti legislatívy zákonodarcom medzi iným aj stav zákona o verejnom obstarávaní, ktorý analytici vo výstupoch z IVO Barometra označujú za „neprehľadný a zložitý“.

Dodávajú, že „na jeho použitie si je veľakrát potrebné najať ďalších odborníkov a ešte stále to nezaručuje bezproblémový verejný nákup v primeranom čase“. Oblasti – ľudské a menšinové práva a nezávislé médiá sa nezmenili a ostali na rovnakej úrovni po celý rok 2014. Ľudským a menšinovým právam IVO Barometer pridelil v hodnotení kvality demokracie známku 3,5 a mediálnej oblasti známku 3,0.

Hodnotenie sa nevyhlo ani referendu o rodine

V oblasti ochrany a dodržiavania ľudských a menšinových práv upozorňujú autori IVO Barometra na dokončenie príprav celoštátnej ľudskoprávnej stratégie. Podľa nich problémom je, že „mnohé kresťanské a konzervatívne združenia vrátane časti politického spektra tvrdia, že stratégia je ´veľmi tendenčná a výrazne zameraná na práva menšiny s neheterosexuálnou orientáciou´ „, čo „nezodpovedá skutočnosti“.

Hodnotenie sa nevyhlo ani tzv. referendu o rodine, kde autori projektu okrem iného tvrdia, že základný odkaz iniciátorov referenda je, že keďže „demokracia je vôľa väčšiny, čokoľvek, čo väčšina odhlasuje, je demokratické“. Bez zmien je posledné tri roky vývoj kvality demokracie v oblasti nezávislých médií a médií verejnej služby, dosahuje známku 3,0.

Za zmienku stáli aj postupy súdov voči médiám

IVO Barometer si všíma postupy súdov a ďalších orgánov činných v trestnom konaní voči médiám, tiež regulačných orgánov a vstup skupiny Penta na mediálny trh. V súvislosti so vstupom Penty do médií sa upozorňuje na potrebu „definovať profesionálne štandardy novinárskej práce a komunikácie s vydavateľmi“.

V prípadoch súdov či trestných stíhaní v oblasti médií sa v správe z IVO Baromentra konštatuje aj „potešiteľná stavovská solidarita“, ako aj snahy niektorých profesijných organizácii typu IPI (Medzinárodný tlačový inštitút) upozorňovať na tlaky na novinárov. „V takýchto zlomových situáciách sa výraznejšie ukazuje absencia funkčnej stavovskej organizácie“, ktorá by zastupovala záujmy novinárov.

Napokon v občianskej spoločnosti si správa všíma vymenovanie nového splnomocnenca vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti. Kritizuje sa skutočnosť, že parlament prijal zákon o dani z príjmov, ktorý prvý raz od roku 2010 nepozastavuje firmám pokles asignácie percenta z dane pre neziskový sektor a už v roku 2016 tak neziskový sektor môže prísť o 7 až 8 miliónov eur, uvádza sa vo výsledkoch IVO Barometer za 4. štvrťrok 2014 a celý rok 2014.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Grigorij Mesežnikov